Путари у Бањалуци спремно дочекују прве пахуље

Весна Поповић
Путари у Бањалуци спремно дочекују прве пахуље

Бањалука - Зимска служба званично почиње да ради 15. новембра, а путари ће спремно дочекати сњежне падавине, јер, како наглашавају, поред савремене механизације, биће довољно и абразивног материјала и соли.

Начелник Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић казао је да ће зимска служба одговорити на све изазове.

- Фирме које су и прошле зиме одржавале саобраћајнице у граду и селима тај посао ће радити и ове. Град има потписан уговор са шест фирми и то "Чистоћом", "Еко-еуро тимом", "Нискоградњом", "Козарапутевима", "Ротором" и "Рашо градњом" - казао је Сандић.

Напоменуо је да је од прошле зиме остало 400 тона залиха соли, а да је град купио још 2.000 тона.

- Град набавља со, која ће бити доступна путарима, а они су дужни да набаве абразивни материјал - казао је Сандић.

Истакао је да је за рад зимске службе у 2017/2018. години планирано 2,3 милиона КМ.

Директор "Чистоће" Алаксандар Бајић рекао је да ова фирма интензивно припрема машине за зиму.

- Прегледамо их и тестирамо да нема случајно неких кварова. Поред машина, које су биле у употреби прошле зиме, набавили смо и три нове за уклањање снијега. Радници који лани нису били укључени у рад зимске службе већ се упознају са рутама - казао је Бајић.

Казао је да на стању имају довољне количине абразивног материјала за први налет падавина.

- Имамо довољно времена, али не гледамо у 15. новембар као на рок, јер падавине могу доћи раније, тако да ће све бити спремно и прије тог датума - рекао је Бајић.

Сличне информације смо добили и из фирме "Еко еуро тим". - Со ће нам испоручити град, а ми набављамо абразивни материјал и имамо договорену испоруку од 1.000 кубика. У случају потребе у року од једног дана можемо добити потребне количине - казао је Радослав Чубриловић из "Еко-еуро тима".

Напоменуо је да чисте по два градска и сеоска подручја.

- За градски дио биће на располагању седам камиона са ралицом и посипачем, 14 трактора и шест вишенамјенских комуналних возила - казао је Чубриловић.

Навео је да ће у резерви бити по два камиона, трактора и других возила која се, како каже, могу укључити ако негдје затреба.

- Када је у питању сеоски дио, ту због другачије конфигурације терена требамо другачија возила, тако да ће путеве одржавати неколико грејдера, шест камиона са ралицом са посипачем, четири унимага и багер - казао је Чубриловић.

Трошкови

Прошле зиме путари су били активни од 13. новембра 2016. године до 21. априла 2017. године. За рад зимске службе у 2016/2017. години из буџета града издвојено је 1,76 милиона КМ од чега је вриједност радова на градском подручју износила 1,28 милиона КМ, а на локалним и некатегорисаним путевима 482.834 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана