Пут до родитељства мање трновит уз подршку

Катарина Шапоња
Пут до родитељства мање трновит уз подршку

БАЊАЛУКА - За многе парове који се боре са неплодношћу вантјелесна оплодња (ВТО) представља свјетло на крају тунела, омогућавајући им да остваре свој сан о родитељству.

Град Бањалука је препознао значај ове медицинске процедуре и већ трећу годину заредом пружа финансијску подршку паровима кроз Јавни конкурс за суфинансирање трошкова вантјелесне оплодње. Савјетница градоначелника, Мирна Савић-Бањац објашњава да је суфинансирање ВТО дио ширег спектра пронаталитетних мјера које град спроводи.

- Нажалост, све више парова се сусреће са дијагнозом стерилитета.

Правилник смо максимално прилагодили да бисмо што више парова имало могућност да конкурише и издвајамо све већа средства за ову намјену - каже савјетница Савић-Бањац.

Град је ове године додатно проширио услове конкурса. Старосна граница за жене је повећана са 42 на 45 година, чиме је већи број парова обухваћен.

Такође новина је да жене које су прималац репродуктивних ткива и ћелија могу остварити једнократну новчану помоћ, без обзира на број претходних поступака.

За многе парове вантјелесна оплодња није само медицински поступак, већ процес који захтијева много одрицања, али и издржљивости. То су на својој кожи осјетили и Божица и Марко Л., који су одмах након вјенчања жељели да постану родитељи. Године су пролазиле, а трудноћа није долазила.

- Послије четири године покушаја и након безброј прегледа и тестова суочили смо се са горком реалношћу - неплодношћу. ВТО је била наша посљедња нада. Прва реакција на то сазнање био је страх, јер ова процедура не представља само емоционални, већ и финансијски изазов. Били смо приморани да продамо ауто да бисмо платили скупе процедуре. Када смо сазнали да град пружа финансијску помоћ, осјетили смо да ипак нисмо сами у овој борби - казала је Божица Л.

Њен супруг истиче да ова иницијатива помаже паровима да остваре свој сан о родитељству, јер им подршка даје наду и мотивацију да наставе своју борбу.

Буџетом града за 2024. годину за суфинансирање трошкова вантјелесне оплодње планирано је 150.000 КМ. Појединачни износ који ће бити додијељен брачним паровима износи 4.000 КМ, што значајно помаже у покривању трошкова поступка.

Документација и пријаве за конкурс морају бити предате до 1. јула 2024. године. Комисија за додјелу једнократне новчане помоћи ће разматрати све пристигле захтјеве у складу с Правилником о расподјели средстава за подршку пронаталитетној политици града Бањалука.

Табу тема

Неплодност погађа све већи број парова, али често остаје табу тема, сакривена од очију јавности.

Срамота и осјећај неуспјеха неријетко прате ове парове, а скупе процедуре су један од највећих изазова.

Приче оних који су прошли кроз ВТО показују да, уз праву подршку и информације, неплодност не мора бити крај пута ка остварењу сна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана