Пуњење базена и заливање башта зврћу славине у Бањалуци

Весна Поповић
Пуњење базена и заливање башта зврћу славине у Бањалуци

Бањалука - Високе температуре енормно су повећале потрошњу воде и то због заливања башта, пуњења базена или поливања дворишта што је у неким насељима довело до потпуног прекида у снабдијевању водом а у неким до пада притиска.

- За сада је рестрикција на снази у Пискавици, Поткозарју Верићима и Бистрици. Због претјеране потрошње највјероватније ћемо је морати увести у Доњим Колима, Рекавицама и Љубачеву. Ако се настави овакав тренд мораћемо увести редукцију на свим системима - казао је шеф техничке службе Центра за развој  села Дарио Купрешак.

Додао је да је у појединим селима потрошња воде повећана и три пута.

- Ради се о огромној и нерационалној потрошњи. У Колима која се снабдијевају на систему Бањица просјечна дневна потрошња је 500 кубика а сада је 1.400. Због тога 15 домаћинстава у МЗ Рекавице добијају воду само ноћу и то је под знаком питања  - додао је Купрешак.

Апеловао је на мјештане да се вода користи искључиво за пиће, санитарне и хигијенске потребе и напајање стоке.

-  Све остало је забрањено а ту спада заливање башта, пуњење базена, прање аутомобила и поливање дворишта. Нажалост 98 одсто домаћинстава на селима се тога не придржава. Наше екипе су установиле да у четири сата ујутру почиње заливање башта. Водна инспекција је такође дијелила упозорења, за сада није никога кажњавала али сигурно ће се морати кренути са репресивним мјерама ако се такво понашање  настави - казао је Купрешак.

У "Водоводу" су рекли да је претходних дана потрошња воде достизала и 1.051 литара у секунди док је у истом мјесецу прошле године просјек био 952.

- Највећу потрошњу биљеже приградска насеља током дана, али и у ноћним сатима што до сада није био случај. Становништво воду користи на заливање башта, воћњака и зелених површина, што је обиласком терена и утврђено - казали су у "Водоводу".

Објаснили су да је због те прекомјерне потрошње и немогућности система да задовољи потребе у сјеверном дијелу града дошло до пада притиска а понегдје и до прекида у водоснабдијевању.

- То се односи на Драгочај, Рамиће, Мишин Хан, Поткозарје, Вериће, Пискавицу и Пријаковце и такво стање ће трајати док се вода не престане користити на заливање - казали су у "Водоводу" и упутили су апел потрошачима да воду троше савјесно и за основне потребе.

Шеф Одсјека за послове Цивилне заштите Младен Ћућун  рекао је да је град ангажовао двије фирме за испоруку воде цистернама на подручја која немају изграђене водоводе.

- Протеклог викенда је отишло око 15 цистерни за Пискавицу, Крчмарице, Чесму и Славићку а јуче девет на плато Мањаче.  У протеклом периоду је било критично на Мањачи али не толико као прошлих година јер су у међувремену изграђени поједини водоводи - навео је Ћућун и додао да је цијена кубика воде коју довезе цистерна три КМ.

Цистерна на Тргу Крајине

Младен Ћућун је напоменуо да је на Тргу Крајине је од петка постављена цистерна са водом за пиће која ће бити на располагању грађанима док год то буде потребно.

- Имајући у виду да у центру Бањалуке нема јавне чесме, а да су потребе грађана, али и туриста, за водом повећане обезбијеђена су свакодневна дежурства и то у терминима од 11 до 15 и од 19 до 20.30 часова - рекао је Ћућун.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана