Пси окупирали пијацу и станицу у Бањалуци

Сања Амиџић
Пси окупирали пијацу и станицу у Бањалуци

Бањалука - Чопори паса луталица све су чешћа појава у граду, а овај проблем посебно је изражен код Нове пијаце, те главне аутобуске и жељезничке станице.

Иако у Хигијеничарској служби имају пуне руке посла, бројни су грађани који су се обратили редакцији "Гласа Српске" због овог проблема, истичући да се на подручју града у посљедње вријеме све више појављују напуштени пси који нападају пролазнике.

- Недавно сам ишла на Нову пијацу и умало ме на семафору угризао пас. Срећа па сам у руци носила кишобран, којим сам се одбранила. Чопор од шест паса стално се може видјети на локацији између пијаце и главне аутобуске станице, гдје пресрећу људе - казала је мјештанка Лазарева Добрила Лакић.

У бољој ситуацији није био ни њен суграђанин Обрад Марковић, којег су недавно пси напали на аутобуској станици и срушили са бицикла. 

- Пошао сам до жељезничке станице да провјерим када има воз за Добој. Пролазећи поред контејнера, три пса су залајала на мене и пресрела бицикл. Ишао сам полако тако да сам успио да скочим са бицикла, послије чега су се пси удаљили - испричао је Марковић.

У Градској управи кажу да је у току 2014. године са улица уклоњено 300 паса, од чега 132 штенета.

- Хигијеничарска служба је прошле године уклонила укупно 443 леша углавном згажених паса, док је власницима враћено 18 изгубљених паса - казали су у Градској управи.

Додају да је неодговорност власника главни узрок појаве напуштених паса, а као посљедица тога најчешће се појављује њихово неконтролисано размножавање.

Предсједник Удружења за заштиту животиња "Кербер" Горан Милојевић рекао је да на подручју града има више од 5.000 напуштених паса.

- Проблем напуштених паса није само у Бањалуци него на подручју цијеле БиХ. Сваки дан неодговорни власници оставе на улици на десетине паса о којима послије нико не брине - рекао је Милојевић и додао да је стерилизација паса једно од могућих рјешења овог проблема.

Прихватилиште

У Прихватилишту за псе љубитељи ових животиња у току 2014. године удомили су 131 пса.

- Сви љубитељи паса који желе да удоме ове напуштене животиње могу да се обрате у прихватилиште и постану власници једног од њих - рекли су у Градској управи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана