Први производи догодине на тезгама нове пијаце у Лазареву

Александар Стојановић
Први производи догодине на тезгама нове пијаце у Лазареву

Бањалука - Изградња нове тржнице домаћих производа на мјесту некадашње пијаце у Лазареву, чији почетак градње је планиран за ову годину, због израде урбанистичко-техничких услова касни и почеће тек сљедеће године када се очекује и завршетак овог значајног пројекта.

Рекао је ово за “Глас Српске” директор Центра за развој пољопривреде и села Драшко Илић и истакао да се тренутно ради на изради изведбеног пројекта.

- Отварањем ове тржнице желимо да помогнемо пољопривредницима да на лакши начин продају и пласирају производе. Отварањем три реонске тржнице и “Крајишке куће” желимо да заокружимо ову причу и тиме постанемо прва локална заједница која директно помаже пољопривредницима - казао је Илић.

Он је истакао да ће по завршетку пројектне документације бити направљен предрачун и да се уласком у нову буџетску годину средствима, које град издвоји за центар, почети изградња пијаце.

- То подразумијева адаптацију и реконструкцију простора старе пијаце у Лазареву и сигурни смо да ће већ наредне године пољопривредници моћи почети да продају своје производе на тезгама нове тржнице - истакао је Илић.

Овај пројекат наишао је на одличне реакције пољопривредника који све теже плодове рада могу да пласирају на тржиште, а овај пројекат преко којег ће директно моћи пласирати и продати своје производе изазвао је велико одушевљење.

- Можемо рећи да је ова идеја изазвала “бум” и наишла на одобрење пољопривредника. Недавно сам ишао на службени пут у Словенију како бих анализирао њихова искуства и праксу коју смо тамо видјели настојаћемо примијенити и код нас - казао је Илић и додао да је овом послу претходио је велики посао који је подразумијевао успостављање базе података пољопривредника на подручју града, анализу тржишта и комуникација са свим произвођачима на подручју града како би се дошло до креативних рјешења којим би се поправио њихов положај.

Сточно гробље

Центар за развој пољопривреде и села приводи крају изградњу сточног и гробља за кућне љубимце на Мањачи, а овај пројекат значајно ће ријешити дугогодишњи проблем неадекватног одлагања животињских остатака.

- На овај начин постаћемо прва локална заједница у БиХ која ће имати сточно гробље, али и власници кућних љубимаца уз адекватне процедуре моћи ће да укопају љубимце - истакао је директор Центра за развој пољопривреде и села Драшко Илић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана