Први донио више посла љекарима

Весна Поповић
Први донио више посла љекарима

Бањалука - Ниже температуре ваздуха, које су од почетка седмице захватиле и Бањалуку, напуниле су амбуланте породичне медицине, а велики број становника љекарима се јавио са симптомима сличним грипу, потврдили су у Дому здравља.

- Још увијек није у питању грип, али симптоми су слични. Пацијенти имају мало повишену температуру, цурење носа, сузење очију и респираторне инфекције - казала је  начелник Службе породичне медицине у Дому здравља др Косана Станетић.

Она је грађанима савјетовала да имунитет ојачају уношењем свјежег воћа и поврћа, које је богато витамином Це.

- Такође, препоручујем узимање меда, као једног од најздравијих лијекова за све врсте болести, доста топлих напитака са лимуном, провјетравање просторија, те појачане хигијенске мјере, чешће прање руку, хигијену просторија и слично - рекла је др Станетић.

Нагласила је да становници не би требало да на своју руку узимају антибиотике.

У Бањалуци је у петак у осам часова измјерена температура ваздуха од минус један степен, што је код многих становника, уз хладна јутра и вечери претходних дана, изазвало прехладу.

Бањалучанка Сузана Момић каже да су, иако озбиљно води рачуна о свом здрављу, посебно у овом прелазном периоду, ниже температуре донијеле прехладу.

- Јавила сам се љекару јер сам имала повишену температуру. Иначе прехладу лијечим сама, код куће - рекла је Момићева.

Њена суграђанка Јелена Вуковић каже да предузима превентивне мјере да избјегне прехладу.

- Тренутно смо сви здрави, али имам мало дијете које до сада, нажалост, није заобишла ниједна прехлада. Надам се да ћемо ове сезоне имати мало више среће. Трудим се да предузмем све могуће превентивне мјере, од уношења довољно витамина и адекватног облачења, па до превентивне вакцинације против сезонског грипа - рекла је она.

Вакцина

Из Института за јавно здравство РС најавили су да ће вакцинација против сезонског грипа почети од 21. октобра, а вакцина ће коштати 15 КМ. Из Института су поручили грађанима да се вакцинишу на вријеме, јер су потребне најмање двије седмице од вакцинације да се развије заштита.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана