Прва радионица терапијског јахања за дјецу са аутизмом

Срна
Прва радионица терапијског јахања за дјецу са аутизмом

БАЊАЛУКА - Прва радионица терапијског јахања за дјецу са аутизмом коју реализује Фондација “Наше срце” почела је данас у Бањалуци.

Оснивач ове фондације Николина Јунгић рекла је да данашњи догађај означава отварање пројекта “Помози ми да урадим сам”, чији су циљ дјеца аутистичног спектра која на квалитетан начин треба да проведу слободно вријеме и да им живот буде унапријеђен.

“Циљна група пројекта је 15 дјеце, те њихови родитељи”, рекла је Јунгићева новинарима у Коњичком клубу “Чокорска поља” у Бањалуци, гдје се одвија радионица.

Она је поручила да дјецу аутистичног спектра треба прихватити, да им се пружи рука подршке и да се охрабре.

Предсједник и оснивач Фондације “Наше срце” Николина Јовић рекла је да је новооснована фондација хуманитарног карактера, те да желе да раде за дјечије снове.

“Захваљујемо граду Бањалука за подршку, као јединој институцији која је стала иза наше фондације, а надамо се да ће их бити још”, рекла је Јовићева.

Јовићева је навела да ће читав пројекат трајати шест мјесеци, а радионице које ће се спроводити током пројекта су терапијско јахање у Коњичком клубу “Чокорска поља”, као партнера у пројекту.

“То је једна од најважнијих радионица за дјецу са аутизмом и нешто што ће помоћи развоју њихових способности. Осим тога ћемо имати и ликовне и музичке радионице”, рекла је Јовићева.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић рекао је да је Бањалука свим срцем уз “Наше срце”, додавши да је важно да се подрже овакви пројекти.

“Град Бањалука то подржава и лично желим да ту будем. Важно је да се окупљамо око оваквих идеја и да нашу дјецу која свијет гледају на свој начин подржимо, јер различитост је нешто што треба да нас окупља, а не дијели”, нагласио је Станивуковић.

Станивуковић је најавио да ће Фондација, осими моралне, добити и финансијску подршку, те да ће он лично у томе учествовати, те ће видјети како то може да уради град Бањалука.

Он је нагласио да би његова лична подршка могла да износи 5.000 КМ, колико и подршка града Бањалука.

Психолог Невена Гвозденац рекла је да се активности на коњу и са коњем изводе у сврху терапије, рехабилитације и уопште ради побољшавања квалитета живота лица са тешкоћама у развоју.

“Приликом кориштења коња у терапијском процесу велики су учинци на све аспекте развоја. Јахачи опуштају мишиће и јачају их, смањује се спазам, а побољшава се концентрација и пажња, равнотежа, координација покрета и самодисциплина”, рекла је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана