Програмирају визе за Олимпијаду у Бугарској

Ведрана Кулага
Програмирају визе за Олимпијаду у Бугарској

Ученици бањолучке Гимназије Игор Шево и Aндреј Иваниш подијелили су прво мјесто на недавно одржаном републичком такмичењу из информатике у области програмирања, а друго мјесто освојио је њихов школски колега Дејан Радић.

Према ријечима матуранта општег смјера Гимназије Игора Шеве, програмирање није једна од лакших, али је свакако једна од интересантнијих области информатике.

- Задаци на републичком такмичењу били су доста лагани, за разлику од неких ранијих такмичења, али овај успјех биће ми као одскочна даска да се још боље припремим за предстојеће такмичење на нивоу БиХ - истакао је Шево који планира да упише Електротехнички факултет у Бањој Луци.

Он сматра да посједује добру основу знања које уз припреме за такмичење може да донесе врхунски резултат на бх. смотри информатичара.

- Надам да ћу и на сљедећем такмичењу остварити добар пласман - закључио је Шево.

Прво мјесто освојио је и ученик првог разреда математичког смјера Гимназије Aндреј Иваниш који је истакао да се његова љубав према свијету рачунара родила још у основној школи.

- Као дијете волио сам компјутерске игрице које сам касније почео да програмирам што је прерасло у праву опсесију - истакао је Иваниш.

И он се нада да би на смотри младих информатичара у БиХ могао поновити успјех са републичког такмичења.

- Као и сваки такмичар оптимиста сам и увијек се надам најбољем. Настојаћу да покажем све своје знање а у том случају резултат не би требао да изостане - нагласио је Иваниш.   

Матурант језичког смјера Гимназије Дејан Радић, који је на републичком такмичењу заостао за корак иза Шеве и Иваниша истакао је да се код њега љубав према рачунарима јавила још у  дјетињству.

- Чињеница је да све почиње од игрица, а онда крене занимање за крупније ствари као што су програмски језици и тако се човјек полако обликује и формира у тој области - рекао је Радић.

Он је нагласио да је његов и циљ његових колега Игора Шеве и Aндреја Иваниша да на државном такмичењу освоје нека од првих мјеста која воде на Олимпијаду у Бугарску.

- Добро смо се припремали за протекло такмичење из програмирања. Добар резултат оправдаће сав труд и напор који смо уложили. Очекујем да ћемо достојно представити нашу школу Гимназију и град Бању Луку  - закључио је Радић, будући студент рачунарства и информатике на Електротехничком факултету у Бањој Луци.

 Похвале

Професорица информатике Милка Џомбић истакла је да је посебно срећна што још увијек постоје ученици који желе да уче.

- Програмирање захтијева доста труда и рада и "црту" коју неко има ли нема, а ови ученици то сигурно имају. Драго ми је што су то ученици ове школе и овог града - нагласила је Џомбићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана