Продаја сладоледа у складу са хигијенским нормама

Срна
Продаја сладоледа у складу са хигијенским нормама

Бањалука - Инспекција за храну града Бањалука на основу контрола хигијенских услова сезонске продаје сладоледа, односно продаје сладоледа ван пословних просторија, утврдила је да се продаја обавља у складу са санитарно-техничким и хигијенским нормама, те да према резултатима лабораторијских анализа узорака сладоледа није утврђена здравствена неисправност.

Из Градске управе саопштено је да у љетњем периоду инспекција за храну свакодневно обавља контролу хигијенских услова сезонске продаје сладоледа ван пословних просторија.


"Контрола здравствене исправности сладоледа, коју чини и бактериолошка исправност, односно микробиолошка исправност, обавља се путем узимања узорака сладоледа и њиховој лабораторијској анализи у овлаштеној установи", појаснио је начелник Одјељења за инспекцијске послове Славиша Сандић.

Он је нагласио да на основу досадашњих инспекцијских контрола нису утврђени санитарно-хигијенски пропусти у сезонској продаји сладоледа.

"Контролама је утврђено да се узорци сладоледа узимају према плану за овакав вид продаје, односно два пута мјесечно. Инспекција за храну је у протеклом периоду извршила ванредно узорковање сладоледа, који се продаје ван пословних просторија, односно на отвореном, ради провјере његове здравствене исправности, што ће се радити и у наредном периоду", рекао је Сандић.

Инспекција за храну свакодневно врши и контролу животних намирница на бањалучкој "Тржници".

"Са 'Тржнице' се годишње узме око 1.000 узорака намирница анималног поријекла. Осим тога, Одјељење за инспекцијске послове Градске управе организује једном седмично и контролу промета животних намирница на Градској тржници у којој учествује више инспекција", навео је Сандић.

Из бањалучке Гадске управе наглашавају да инспекција у периоду високих температура ваздуха врши појачан инспецијски надзор над производњом, припремом, услуживањем и прометом нарочито лакокварљиве хране.

Тежиште надзора је усмјерено на контролу обезбјеђења санитарно-техничких и хигијенских услова за ову храну која захтијева посебне услове чувања, односно расхладни режим у свим фазама поступања са храном.

У протеклом периоду приликом таквих контрола, нису утврђене значајне неправилности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана