Проблеми у Центру за образовање одраслих: Радници чекају двије заостале плате

Јелена Стојишић
Проблеми у Центру за образовање одраслих: Радници чекају двије заостале плате

БАЊАЛУКА - Плате запосленима у Центру за образовање одраслих Бањалука касне два мјесеца, а, према наводима градоначелника Драшка Станивуковића, исплата би требало да услиједи након усвајања ребаланса буџета града за ову годину.

Градоначелник је за “Глас Српске” казао да је грант за овај центар повећан за 75.000 КМ како би ова установа могла да функционише.

- Средства за Центар за образовање одраслих повећана чак и у овим тешким околностима. Додали смо грант од 75.000 КМ да би центар могао да функционише, исплаћује плате и ради. Добили смо и одређене гаранције да ће ново руководство почети потенцијално са могућим реформама које ће подразумијевати више корака како би тај Центар могао да настави са радом - казао је Станивуковић.

Како је казао, постоје судски спорови у вези са локацијом и зградом у којој је смјештен овај центар.

- Можемо помоћи да тај центар функционише. Плата ће бити када буде усвојен ребаланс буџета, јер нема плате без буџета - рекао је Станивуковић.

Директорица Центра за образовање одраслих Сузана Кусовац Сладоје потврдила је за “Глас Српске” да запосленима у овом центру касне двије плате.

- За који дан биће исплаћена септембарска плата. Претходни директор је оставио велика дуговања индиректног дуга тако да тренутно недостају двије плате - казала је Кусовац Сладоје.

Додала је да су тражили грант од 75.000 КМ од градоначелника да их усмјере на враћање дугова.

- Била је инспекција за индиректно опорезивање и нашла је да су све прошле рачуновође направиле грешке у вођењу књига. Одмах по преузимању функције директора, хтјела сам да очистим тај дуг, новцем који смо већ имали и средствима и од дијела плата. Један дио гранта дат је за плате, а тај грант је планиран на годишњем нивоу - рекла је Кусовац Сладоје.

Појаснила је да су плате у овом центру касниле и претходних година.

- Седам плата је каснило 2019. године, седам мјесеци нису примили плату и то нико није споменуо. Није спомињано ни да радницима 2020. године није редовно исплаћивана плата већ је то рађено парцијално, тако да тренутно касне двије плате - рекла је Кусовац Сладоје.

Околности

Драшко Станивуковић рекао је да се ова ситуација у Центру за образовање одраслих није могла предвидјети.

- Први буџет од априла и маја није могао да предвиди све новонастале ситуације које су се десиле у августу, септембру и октобру. Тако се није могла предвидјети ни ова ситуација у Центру за образовање одраслих - рекао је Станивуковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана