Проблеми мјештана Љевчанске улице на Петрићевцу: Због 150 метара прашуме заобилазе километрима

Весна Поповић
Проблеми мјештана Љевчанске улице на Петрићевцу: Због 150 метара прашуме заобилазе километрима

Бањалука - Због 150 метара пута обраслог травом и шибљем, којим је подијељена Љевчанска улица на Петрићевцу, мјештани морају да обилазе километрима преко Паприковца да би дошли до центра града.

Становник Симо Живковић, чије се двориште налази уз недовршени пут, каже да је популарна "прашума" дугогодишњи проблем.

- Доселио сам се у ову улицу 1981. године и до данас нико није ништа предузео да ријеши наш проблем. Ради се о 150 метара пута које треба прокрчити, уредити и асфалтирати како би овај дио Љевчанске био спојен са остатком истоимене улице. Тиме бисмо имали директну везу с матичном мјесном заједницом Петрићевац, али и лакши приступ остатку града, а не као сада што имамо на располагању само један пут и то преко Паприковца. Одмах испод те шипраге, неких 300 метара од моје куће, налази се аутобуска станица, а сада морамо ићи око километар и по да бисмо дошли до најближег стајалишта градског превоза - истакао је Живковић.

Додао је да су мјештани улице у сопственој режији прије неколико година искрчили тај пут и насули шљунком.

- Једно вријеме смо могли пролазити, али како то нико није одржавао, све је опет зарасло и пропало. Сада комшија и ја с времена на вријеме покосимо и крчимо тај пут из  страха од змија - казао је Живковић.

Мјештанка ове улице Љиљана Стојнић рекла је да тај огранак Љевчанске није ничим обиљежен да припада тој улици.

- Најмањи проблем је што тешко можемо објаснити достављачима хране како да дођу до нас. Поставља се питање шта ће бити ако морамо позвати хитну помоћ, полицију или ватрогасце. Како да њима објаснимо да нас нађу у Љевчанској улици која је на Петрићевцу, али да до те улице морају ићи преко Паприковца - казала је Стојнићева.

Према њеним ријечима, путари зими ријетко чисте снијег.

- Екипе које чисте Паприковац не долазе код нас, а они из Петрићевца нам не могу прићи. Исто тако, проблем је и код одвоза смећа, морамо аутима ићи на Паприковац и тамо га  одлагати у контејнере - објаснила је Стојнић.

У Градској управи су рекли да међу приоритетима које је доставио Савјет МЗ Петрићевац није био овај проблем.

- Завршили смо око 70 одсто радова које смо на Петрићевцу планирали. Између осталог, санирана је улица Јовице Савиновића, пасарела, а тренутно се ради проширење улице Давида Штрпца. Љевчанску нико није помињао - рекли су у Градској управи.

Казали су да ће у наредном периоду надлежне екипе изаћи на терен да виде каква је ситуација.

Савјет МЗ

Из Савјета мјесне заједнице Петрићевац поручују да ће послати иницијативу Градској управи да ријеши овај проблем.

- Дио улице је асфалтиран, па слиједи дио прашуме, па поново асфалт. Живим на Петрићевцу и једва сам их пронашао, па се поставља питање како би их нашла полиција или Хитна помоћ. Љевчанска је удаљена свега 3,5 километара од центра - казао је предсједник Савјета МЗ Зоран Савановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана