Приватни вртићи на рубу егзистенције

Невена Рељић
Приватни вртићи на рубу егзистенције

Власници приватних вртића на подручју града кажу да су посљедице епидемије довеле ове предшколске установе у незавидан положај и да ће без подршке институција бити приморани да повећају цијену услуга или да ставе кључ у браву.

Предсједник Удружења приватних предшколских установа у Бањалуци Лариса Пејић казала је за “Глас Српске” да је до сада неколико приватних вртића већ затворено.

- Сасвим је извјесно да мали приватни вртићи, уколико не наиђу на разумијевање, не могу опстати ни до краја године. Немогуће је покрити паузу од два мјесеца јер су све обавезе остале исте - објашњава Пејићева, која је оснивач и директор приватног вртића “Маслачак”.

Додаје да би им помогао конкретнији сет мјера, те да у овим околностима приватни вртићи нису у могућности да остваре финансијске резерве у пословању.

- Створен је велики притисак на ове предшколске установе. Представници града и Министарства просвјете упознати су са нашом ситуацијом. Иако смо исплатили личне дохотке, а обећана нам је помоћ Владе, и даље нисмо на списку за уплату доприноса за мај - рекла је Пејићева.

Ипак, надају се помоћи јер у приватном сектору борави више од 2.000 дјеце.

Директорица вртића “Звјездица” Јелена Гуслов казала је да су због тешке финансијске ситуације морали повећати цијене боравка у овом вртићу, као и да им је смањен број дјеце у групама.

- Цијена је повећана са 200 на 220 КМ, а за јаслице до двије године са 200 на 250 КМ. У склопу вртића “Звјездица” постоји седам објеката које похађа око 700 дјеце - рекла је Гуслов и додала да се нада да ће се до прољећа све вратити на старо, а до тада морају овако.

Градоначелник Игор Радојичић казао је да је упознат са овом ситуацијом, али да приватне предшколске установе послују на комерцијалној основи.

- Приватни вртићи сами послују и основани су на комерцијалној основи, без суфинансирања државе или града. Уз дужно разумијевање, мораће сами да сносе већи дио терета јер се ради о сектору који није јавни и град нема обавезу да га финансира - рекао је Радојичић.

Објаснио је да је град послао обавјештење Влади на основу којег су приватне предшколске установе добиле одређену помоћ за март и април.

- Такође, приватни вртићи могу остварити и неке мање олакшице, као што су комуналне таксе, које су омогућене и осталим привредним друштвима и предузетницима - казао је Радојичић.

Партнерство

Лариса Пејић каже да је на једном од састанака у Градској управи било ријечи о јавно-приватном партнерству.

- Речено нам је да град нема више слободног земљишта гдје би градио објекте вртића, па би требало размишљати о партнерству приватних и јавних вртића и отварању пута за субвенције родитељима и дјеци - нагласила је Пејићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана