Притисци и пријетње због нове топлане

Весна Поповић
Притисци и пријетње због нове топлане

Бањалука - Градска администрација се судара са врло опасним лобијима који су спремни да угрозе безбједност свих оних који су укључени у реализацију пројекта изградње нове топлане.

Изјавио је то јуче градоначелник Игор Радојичић у паузи  Скупштинског засједања током којег су одборници разматрали расписивање јавног позива за избор стратешког партнера за изградњу новог постројења за гријање.

- Невјероватан је притисак са којим смо суочени када желимо увести ред у неку област па и у случају "Топлане". Сударили смо се са доста лобија који су врло моћни, богати и могу да купују људе. Ништа не треба узимати здраво за готово, него треба анализирати ко и шта говори о "Топлани" од мене до свих осталих - казао је Радојичић али није желио да открива детаље.

Додао је да се новом пројекту противе у опозицији. 

- Не желим никога да оптужим али је врло интересантно да појединци имају информације до детаља шта се догађа у садашњој "Топлани", више него ја  као градоначелник.  Зато се поставља питање како је то могуће. Из позиције нико не пружа отпор изградњи новог постројења, бар не јавно  - казао је Радојичић.

Истакао је да избор стратешког партнера за нову "Топлану" представља најважнију одлуку коју треба да донесе Скупштина града не само у овој години већ и дугорочно.

- Њеном изградњом добијамо ново постројење на дрвну сјечку и наредну зиму можемо заборавити главобољу коју имамо са мазутом. Корист прије свега имају грађани који треба да добију гријање по истој цијени и то 24 часа дневно. И град би требало да има мању штету јер сваке године  садашњој "Топлани" помажемо са десетинама милиона марака.  То је углавном отишло на куповину мазута а нешто на изградњу двије минитоплане или реконструкцију топловодне мреже. Преласком на дрво подржаћемо домаће тржиште и домаће фирме. Зато не разумијем отпоре осим оних који долазе од лобија - истакао је Радојичић.

Одборник СДС-а Предраг Вулин казао је да опозиција жели транспарентност и праве информације о томе гдје је утрошен новац који је имала на располагању "Топлана".

Одборника ДНС-а Боран Босанчић сматра да је у овом моменту изградња новог гријног постројења једино рјешење.

- Оно није идеално али овако се покушава градско гријање стабилизовати - казао је Босанчић.

Начелници до даљег в.д.

Повучене су тачке дневног реда о трајном именовању начелника одјељења и замијењене са тачкама које би требало  да продуже њихов статус вршилаца дужности.

- У неким одјељењима се ствари одвијају прилични споро и постојала је потреба да се то промијени. Одредио сам више од 30 пројектних тимова и на челу већине се налазе в.д. начелници одјељења, шефови одсјека или неки од мојих савјетника. Треба да спроведу задатке и дају резултате који ће бити једно од мјерила приликом одлучивања да ли ће појединци задржати тренутне позиције - казао је Радојчић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана