Приоритети нови вртићи и школа на Старчевици

Марија Карајлић
Приоритети нови вртићи и школа на Старчевици

За Бањалуку у овом тренутку од приоритетног значаја су објекти комуналне инфраструктуре, првенствено градња школе и вртића у насељу Старчевица, као и издвајање средстава за опремање три већ изграђена вртића у којем би се смјестило око 600 малишана.

Ово је у петак, послије састанка у Aдминистративној служби града Бањалука са градоначелником Драгољубом Давидовићем, изјавио предсједник Републике Српске Милорад Додик.

- Средства за опремање обданишта биће одобрена у сљедећих седам дана, послије чега ће се приступити процесу јавне набавке који траје од два до три мјесеца - рекао је Додик.

Према његовим ријечима, поред грађевинских у плану су и други пројекти на подручју Бањалуке.

- Желимо да проширимо могућности овог града и један од пројеката о којима смо разговарали је пројекат енергетске ефикасности. Имамо проблем са дистрибуцијом електричне енергије јер "Електрокрајина" биљежи највеће губитке на преносу струје - истакао је Додик.

Нагласио је да се са Владом РС договара куповина простора, гдје је била војна мисија у Рамићима, и заједно са градом Бањалука отвориће се нови Индустријски парк који ће бити нова радна и технолошка зона.

Додик је још истакао значај повезивања аутопутем са Градишком као и реконструкцију Клиничког центра.

- То очекујемо ове године. У појединим секторима здравства постајемо регионални центар. За реконструкцију Клиничког центра са објектима за радиотерапију је до сада уложено око 70 милиона марака. Намјера је да се у двије до три године заврши остатак у који је уложено 200 милиона марака кредитних средстава Европске инвестиционе банке - нагласио је Додик.

Драгољуб Давидовић је истакао да је предсједника РС упознао са општом ситуацијом у граду.

- Било је ријечи од проблема са појединим законима које можда треба мијењати до збрињавања породица погинулих и ратних војних инвалида... Наглашено је да је неопходно повећање ефикасности локалне администрације. Реалне могућности су ограничене новцем којим располажемо, али све што се тиче надлежности РС имамо подршку - напоменуо је Давидовић.

Дворана и стадион

Милорад Додик се дотакао и теме у вези са спортским дворанама и стадионима.

- Имамо дворану "Борик" која захтијева значајну реконструкцију, а такође нам треба једна мања дворана у кампусу. Не треба одустати од једне мултифункционалне спортске дворане и првом приликом када се створе услови ући ћемо у тај пројекат. Стадион је власништво града, и постоји идеја да га откупи Влада РС и употријеби у сврхе Градског парламента, а да се та средства употријебе за изградњу новог стадиона. То тренутно није реално али не одустајемо од те идеје - најавио је Додик.

Значај града

- Град Бањалука има стратешки значај за РС, и самим тим пажња свих републичких институција усмјерена је на сарадњу са градском управом, и да све проблеме, без обзира на врсту, заједнички рјешавамо. Овдје је забиљежен несумњиви развој, највише је сређен у региону. У неколико протеклих година безбједност се значајно побољшала, а сарадња са МУП-ом и градском управом је евидентна - каже предсједник РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана