Прича о љубави између Сафикаде и војника биће крунисана изградњом парка

nezavisne.com
Прича о љубави између Сафикаде и војника биће крунисана изградњом парка

Бањалука - Позната љубавна прича између Сафикаде и војника који је служио у тврђави Кастел у Бањалуци добиће сљедеће године свој храм, који ће бити изграђен на зеленој површини између “Тржнице” и Ферхат-пашине џамије, потврђено је за “Независне”.

Невен Станић, начелник Одјељења за културу, туризам и социјалну политику, рекао је да ће у програму капиталних инвестиција за изградњу парка, који зову Храм љубави, бити издвојено око 120.000 КМ.

“У договору с Туристичком организацијом града, стручним људима, историчарима, архитектама и водичима који су упућени у ову тематику направићемо договор тако да обухватимо све елементе и направимо најбоље могуће рјешење”, казао је Станић.

Према његовим ријечима, неће бити премјештања спомен-обиљежја посвећеног Сафикади које се налази у близини Електротехничког факултета.

“План је да имамо сјајан концепт који ће привлачити доста туриста и по чему ће град постати препознатљив”, додао је Станић.

Андреа Прерад, самостална стручна сарадница у ТОБЛ, казала је да би пројекат обухватао округлу фонтану са свјетлосним ефектима, у чијем би центру била постављена статуа дјевојке Сафикаде у народној ношњи.

“Планирано је уређење зелене површине с пратећом инфраструктуром те да поставимо једну малу макету топа који би био усмјерен ка Сафикади. Кад туриста убаци новчић у топ чуће се његов звук, пошто је она према легенди стала испред њега”, појаснила је Прерадова.

Додала је да би око фонтане поставили плоче на неколико језика на којима би била написана легенда о Сафикади.

“Сам тај дух, нешто у вези са чим постоји могућност да се десило, је туристима привлачан и јако занимљив. Све групе које долазе у наш град треба да посјете спомен-обиљежје и чују легенду па замислите колико би интересантније и привлачније било када би постојао храм посвећен тој легенди”, истакла је Прерадова.

Додала је да ће бити постављене клупе и да ће читав храм бити освијетљен дигиталним свијећама.

Вјерна до гроба

Према једној легенди, Сафикада је била унука Ферхад-паше Соколовића, а према другој кћерка угледног богатог Бањалучанина. Заљубила се у турског аскера, али је он погинуо у борбама, због чега се обучена у вјенчаницу бацила пред топ који је означавао подне с тврђаве Кастел. Њене посљедње ријечи биле су: “Вјерна сам ти до гроба.”

Према другој верзији ове љубавне приче, у питању је био аустроугарски војник и та љубав није могла да живи из културолошких разлога. Њен угледни отац и командант тврђаве одлучили су да раставе двоје младих па су војника послали у борбе у Андалузију, гдје је он страдао. Чувши те вијести, Сафикада је стала пред топ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана