Презентовано идејно рјешење парка посвећеног Велеиздајничком процесу

ГС
Презентовано идејно рјешење парка посвећеног Велеиздајничком процесу

БАЊАЛУКА - Мјештанима бањалучког насеља Центар презентовано је идејно рјешење за парк посвећен Велеиздајничком процесу, а који ће бити смјештен на простору некадашњег кина „Козара“.

Јавној презентацији присуствовао је и градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић који је истакао да је поносан што су успјешно савладани сви изазови, те ће умјесто небодера Бањалука у центру града добити још један парк.

-Управо на мјесту гдје је требало да буде изграђен небодер од 14 спратова, Бањалука ће добити кино и амфитеатар на отвореном и једну новоуређену амбијенталну цјелину односно предивно уређен парк посвећен Велеиздајничком процесу – поручио је градоначелник, те додао да је јавна презентација овог пројекта уједно прилика да се чује и мишљење станара овог дијела града, саопштила је Градска упраба.

Додао је да је велика пажња посвећена овом пројекту, јер је ријеч о локацији која се налази у ужем центру града.

-Тренутно неуређена површина ускоро ће добити потпуно нови изглед те ће уз кино и амфитеатар на отвореном бити обогаћена новим стазама, зеленилом и другим садржајима. Овај парк посвећен Велеиздајничком процесу красиће симболично споменик у облику свијеће, у знак сјећања на један од најтежих периода за Бањалуку, током којег су наши најумнији људи осуђени на смрт само зато што су били Срби, православци и писали ћирилицом  – рекао је Станивуковић.

Он је подсјетио да је од почетка мандата тражио рјешења за ову локацију у центру града, јер су мјештани били незадовољни одлуком да на овом мјесту буде изграђен небодер.

-Ово је била приватна парцела, те је било неопходно пронаћи рјешење и замјенску парцелу, инвеститору којем је одобрена изградња небодера са 14 спратова. Упркос бројним изазовима успјели смо у томе, након чега смо одлучили да овом мјесту вратимо стари сјај – казао је он.

Градоначелник је додао да ће уз овај парк, у близини Народног позоришта Републике Српске бити изграђен и парк књиге, након чега ће, како је казао, овај дио Бањалуке заиста добити свој пуни сјај.

Он је такође додао да ће, уз два обновљена парка у протеклом периоду, Бањалука ће добити пет нових паркова међу којима су велики градски парк код Тржног центра “Делта”, ”Парк књиге”, Ћирилични парк, те пар посвећен Твртку I Котроманићу на локацији нове највеће кружне раскрснице у граду.

Једна од активисткиња у борби против изградње небодера Весна Зарић истакла је да су мјештани веома задовољни што на овом мјесту неће бити изграђена зграда, те да се нада да ће нови парк донијети више зеленила овом простору.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана