Превозници траже поскупљење карата

Весна Поповић
Превозници траже поскупљење карата

Бањалука - Власници превозничких предузећа доставиће у наредном периоду захтјев граду за повећање цијене појединачних карата на градским аутобуским линијама.

О овој теми разговарано је на јучерашњем састанку представника аутобуских превозника са в.д. начелником Одјељења за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја Славишом Сандићем.

Директор "Аутопревоза" Дејан Мијић сматра да постоје услови за повећање цијена карата.

- Бензин је драстично поскупио, а очекује се и увођење акциза на гориво од Нове године. Приједлог за повећање цијене карте упутићемо у наредном периоду, али је тешко напамет рећи колико би то повећање требало да износи. Морамо прво направити прорачун - рекао је Мијић.

Истакао је да су на састанку са Сандићем тражили да један од приоритета буде одржавање градских саобраћајница.

- То је поготово важно за предстојеће зимске услове вожње. Коловози морају да буду очишћени од снијега и сломљеног грања, које под теретом бијелог покривача пада на улице и прави проблеме возачима - навео је Мијић.

У Градској управи нису коментарисали најаве аутобуских превозника да ће тражити повећање цијена карата, али, како незванично сазнајемо, град очекује да на њихову адресу ускоро пристигне званичан захтјев.

Цијена појединачне карте је посљедњи пут мијењана у јануару ове године. Тада је у договору града и аутобуских превозника одлучено да цијена карте у градском превозу са 1,60 КМ буде спуштена на 1,40 КМ.

В.д. начелника Одјељења за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја Славиша Сандић је рекао да ће ново Одјељење за саобраћај и путеве посебну пажњу придавати јавном превозу путника.

- Као један од проблема који су истакли превозници је стање путева на којима саобраћају аутобуси. Њихово свеукупно одржавање ће бити приоритет, без обзира на то да ли су у питању зимски или било који други услови вожње - казао је Сандић.

Додао је да је било ријечи и о појединим аутобуским линијама које превозници сматрају нерентабилним.

- Те захтјеве ћемо у наредном периоду размотрити и провјерити каква је ситуација на терену - казао је Сандић.

Субвенције

Дејан Мијић је рекао да су превозници на састанку истакли и потребу да кроз буџет града буду обезбијеђене субвенције. Наиме, цијена карата није економска па превозници желе да се субвенцијама надомјести разлика.

- Знамо каква је ситуација када су у питању финансије града, али и даље настојимо да обезбиједимо субвенције за посао којом се ми бавимо и који је апсолутно једина комунална дјелатност која нема никакве субвенције - рекао је Мијић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана