Пресушују и изворишта у бањаучким приградским насељима

Весна Поповић
Пресушују и изворишта у бањаучким приградским насељима

Бањалука - Изворишта воде на сеоским подручјима ускоро би могла пресушити ако буде настављена неконтролисана потрошња, јер је у њима све мање драгоцјене течности.

То тврде у Центру за развој пољопривреде и села и напомињу да би најављене тропске врућине наредних дана могле повећати потребе становништва за водом, због чега би несташице могле бити још веће.

- Капацитет врела је све мањи, а потрошња воде је и даље од три до пет пута већа од просјека. Наредних десет дана су најављене високе температуре, што значи још већу потрошњу. Не желим да плашим становништво. Не вјерујем да ће иједан систем у потпуности пресушити, али би она подручја у којима је долазило до повремених несташица у наредном периоду и дуже могла бити без воде. Спас може доћи само у виду падавина - објаснио је в.д. директора Центра Драшко Илић.

Каже да се ти проблеми очекују у мјесним заједницама у којим је и до сада било угрожено снабдијевање водом: Рекавицама, Доњим Колима, Љубачеву, Јаворанима, Мемићима, Поткозарју, Пискавици и Бронзаном Мајдану.

- Због превелике потрошње у тим подручјима у претходном периоду покушали смо кроз рестрикције увести ред, али то једноставно није било могуће. Тренутно испоручујемо онолико воде колико има у систему. Ти дијелови нису у потпуности без воде, али она повремено долази и нестаје - казао је Илић.

Додао је да је о овоме обавијестио и Цивилну заштиту која би у случају потребе требало да довози воду у цистернама.

- Мјештани могу да се обрате својим мјесним заједницама са захтјевом да им буде допремљена цистерна - навео је Илић.

Шеф Одсјека за послове Цивилне заштите и професионалне територијалне ватрогасне јединице Младен Ћућун нагласио је да и ватрогасци у случају ванредне ситуације могу цистернама испоручивати воду угроженим селима.

- Од 26. јуна редовно испоручујемо воду у подручја која немају изграђену водоводну мрежу. До сада смо имали мањи број захтјева са Мањаче него из других дијелова, али у августу очекујемо повећање захтјева из тог краја - казао је Ћућун.

Додао је да су ангажоване двије фирме за тај посао "Еко еуро тим" одвози воду на плато Мањаче, односно Карановац, Рекавице, Јагаре, Крупу на Врбасу те Бочац.

- Предузеће "Водовод" покрива остатак града гдје смо у претходном периоду имали више проблема - казао је Ћућун.

Казао је да је градоначелник Игор Радојичић одлучио да обезбиједи додатних 20.000 КМ за превоз воде угроженим мјесним заједницама.

Одржавање система

Драшко Илић је рекао да се не може појачати издашност изворишта.

- Можемо водити рачуна о здравственој исправности воде за пиће, да испоручимо онолико колико има у систему те да га одржавамо - навео је Илић и додао да је даноноћно 20 радника Центра за село на терену и поправља кварове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана