Препорука да посланици носе маске и држе физичку дистанцу

Срна
Препорука да посланици носе маске и држе физичку дистанцу

БАЊАЛУКА - Институт за јавно здравство Републике Српске доставио је Народној скупштини основне препоруке које је неопходно испунити приликом сутрашње сједнице, међу којима је да посланици и запослени обавезно носе маску и да буду два метра физички удаљени за вријеме и у паузама сједнице.

Институт је препоручио да на улазу у зграду Владе, гдје ће бити одржана сједница парламента, буду обезбијеђени дозатори са средством за дезинфекцију на бази 70 одсто алкохола, као и да се мјери температура бесконтактним топломјером.

“Неопходно је обезбиједити довољне количине средстава за дезинфекцију руку и поставити их у салу”, наводи се у препорукама Института.

Када је ријеч о систему вентилације, односно климатизације, став Института је да се, у периоду повећаног ризика за преношења ковида-19, не користи вјештачка вентилација централног типа, ни климатизација сплит система, то јесте система у којем ваздух циркулише унутар просторије пролазећи кроз унутрашњу јединицу клима уређаја без замјене са спољним свјежим ваздухом.

“Препорука је да се просторије провјетравају природно са освјежавањем простора спољашњим ваздухом колико год је то могуће”, наглашавају из Института.

Када је ријеч о пречишћивачима ваздуха, из Института наводе да они имају ефекта уколико имају ХЕПА филтере.

Сједница Народне скупштине Републике Српске биће одржана сутра у конференцијској сали Владе Српске која задовољава епидемиолошке услове проузроковане вирусом корона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана