Прелазе улице гдје им падне на памет

Јасмина Перишић
Прелазе улице гдје им падне на памет

Бањалука - У прва четири мјесеца ове године на територији града 526 пјешака прелазило је улицу на недозвољеним мјестима па им је због тог саобраћајног прекршаја наплаћено 21.590 КМ казни.

Ово је "Гласу Српске" потврдила портпарол Центра јавне безбједности Бањалука Марија Маркановић.

- Новчаном казном од 40 КМ кажњавају се пјешаци који прелазе улицу мимо обиљеженог пјешачког прелаза, док се са 50 марака кажњавају они који прелазе док је црвено свјетло на семафору. Неријетко се затичу и пјешаци који избјегавају пасарелу, па прелазе преко коловоза чиме угрожавају и своју и безбједност возача - рекла је Маркановићева.

Она је додала да се новчаном казном од 50 до 200 КМ кажњавају пјешаци који приликом чињења прекршаја изазову саобраћајну несрећу.

Према подацима Центра јавне безбједности Бањалука, у току прошле године пјешаци су направили чак 1.323 прекршаја и наплаћено им је укупно 54.570 КМ казни.

Предсједник Удружења за унапређење безбједности саобраћаја РС Миленко Јаћимовић рекао је да на сваког евидентираног пјешака који је починио прекршај има још девет оних који нису евидентирани.

- Пјешаци прелазе улице гдје им падне на памет и како је коме воља. Не маре за саобраћајне прописе и знакове, па угрожавају и своје и туђе животе. За све је крива наша саобраћајна некултура. Број казни се сваке године повећава. Истраживања показују да пјешаци највише крше саобраћајна правила и прописе. Треба пооштрити казнене мјере, али и увести неке превентивне едукације и кампање којим би утицали на свијест пјешака - рекао је Јаћимовић.

Он је нагласио да пјешаци највише крше правила на западном транзиту и да масовно избјегавају преласке преко пасарела.

Грађани кажу да се не придржавају баш увијек саобраћајних прописа приликом преласка улице.

- Често је пјешачки прелаз удаљен од мјеста на којем треба да пређем улицу, па се не либим да је претрчим. Пазим када претрчавам да не угрозим саобраћај. Знам да кршим прописе, али некад су у питању околности и прелазим улицу мимо пјешачког само кад морам - рекла је мјештанка Лазарева Силвана Грујић.

Статистика

2014. година

> 174 саобраћајне несреће са учешћем пјешака

> 10 пјешака смртно страдало

> 60 пјешака тешко повријеђено

> 1.323 прекршаја направили пјешаци

> 54.570 КМ казни наплаћено пјешацима

 

2015. година

> 44 саобраћајне несреће са учешћем пјешака

> 3 пјешака смртно страдала

> 13 пјешака тешко повријеђено

> 526 прекршаја направили пјешаци

> 21.590 КМ казни наплаћено пјешацима

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана