Прелазак преко моста у Пријечанима од 15. децембра

Данијела Стоканић
Прелазак преко моста у Пријечанима од 15. децембра

Бањалука - Изградња новог висећег моста преко ријеке Врбас у насељу Пријечани близу је крају, а у функцији ће бити од 15. децембра.

Рекао је ово "Гласу Српске" директор предузећа "Нискоградња" Љубомир Ћубић, додајући да ће радови бити завршени до краја новембра, након чега слиједи техничка процедура.

- Сајле на мосту су већ подигнуте, материјал је већ набављен и нема разлога да изградња моста не буде готова до краја мјесеца. Вјерујемо да ће ускоро и новац за изградњу моста бити уплаћен на рачун фирме - рекао је Ћубић.

Изградња моста почела је 23. маја а први рок за крај радова био је 23. август. Потом су услиједила пролонгирања рокова све до садашњег 15. децембра. Мост је дугачак 108 метара а широк 1,7 метара са двије приступне рампе у укупној дужини од 12 метара. Комплетан пројекат кошта око 409.000 КМ. Фонд солидарности РС првобитно је за ове намјене предвидио 178.000 КМ. У намјери да радови што прије буду завршени, Градска управа је средином јула предложила Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС да остатак новца до укупне цијене пребаци из средстава намијењених за регулацију Широке ријеке.

Према ријечима руководиоца подручне канцеларије Бањалука Јавне установе "Воде Српске" Давида Латиновића, завршени су сви пројекти на подручју бањалучког региона који су финансирани из Фонда солидарности РС, а које прати ова канцеларија, осим моста у Пријечанима.

 - Кад је у питању овај мост, Фонду солидарности РС је упућен захтјев прије два мјесеца да се састану и новац који је у оквиру уговора релоцирају са једне мјере на другу, односно средства намијењених за регулацију Широке ријеке на мост у Пријечанима - рекао је Латиновић, додајући да је сад све до Фонда солидарности РС када ће то бити.

Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, преко кога се финансира овај пројекат, рекли су да Фонд солидарности РС још увијек није донио одлуку о пребацивању новца за мост у Пријечнима.

Министарство је прије више од три мјесеца припремило и послало овај закључак Фонду солидарности РС али још ништа нису добили.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Пријечани Небојша Тојагић каже да је стрпљење мјештана при крају.

- Мјештани размишљају о радикалнијим потезима, у случају да мост не буде у функцији од 15. децембра, као што је најављено - подсјетио је Тојагић.

Како "Глас Српске" незванично сазнаје на недавно одржаном састанку извођача радова "Нискоградње", представника Градске управе и "Воде Српске" рок за завршетак изградње овог моста пролонгиран, овог пута, са краја новембра до 15. децембар, а у случају да предузеће, не испоштује рок, сносиће финансијске посљедице.

Ђаци

За 36 ученика од шестог до деветог разреда Основне школе "Јован Дучић" организован је ванлинијски превоз до школе у Залужанима, све до завршетка изградње моста у њиховом насељу. Превоз за ове ђаке обезбиједило је Министарство просвјете и културе РС у сарадњи са градом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана