Прекомјерна потрошња на подручју Бањалуке доводи до сувих славина

Јасмина Перишић
Прекомјерна потрошња на подручју Бањалуке доводи до сувих славина

Бањалука - Прекомјерна потрошња воде која је у градској зони повећана за 30 а у сеоској чак за 65 одсто, довела је до рестрикција у појединим насељима. Због тога су уведене мјере штедње а грађанима је упућен апел да у вријеме великих врућина воду троше искључиво за основне потребе.

Истакнуто је то јуче на конференцији за новинаре у Градској управи представника града, предузећа "Водовод" и Центра за развој пољопривреде и села.

- Због  прекомјерне потрошње од 10. јула било је проблема на подручју које се снабдијева водом са резервоара Туњице. У Мишином Хану и Пискавици трошено је 65 одсто више воде него што је уобичајено. Имамо дојаве да многи  заливају баште, воћњаке, поливају дворишта,  пуне базене и то доводи до потешкоћа - рекла је директор предузећа "Водовод" Бранка Трнинић.

Нагласила да у градској зони нема проблема те да за сада  нису планиране рестрикције.

- Ипак, апел за смањење потрошње важи за све јер је и у граду повећана потрошња за 30 одсто. Редукција је на снази у Пискавици, Поткозарју, Верићима и Борковићима на 48 часова, затим  Бистрици, Доњим Колима и Рекавицама на 24 часа - казала је Трнинић.

Директор Центра за развој пољопривреде и села Драшко Илић уз апел за рационалну потрошњу воде позвао је становништво да се у случају кварова јаве Центру чије ће екипе изаћи на терен у року 24 часа.

- Центар управља са два водовода Гашића врелом и систем Бањица, те неколико локалних водовода у руралним дијеловима који још нису завршени. Упозоравам мјештане да не смију сами да заврћу и одврћу водоводне системе јер је то незаконито и доводи у питање исправност воде. Све који то раде треба пријавити  инспекцији - позвао је  Илић.

В.д. начелника комуналне полиције Миленко Летић истакао је да ће бити вршене ванредне контроле.

- Законом о комуналним дјелатностима прописано је да када се прогласе мјере штедње тога сви треба да се придржавају. Уколико то не ураде биће кажњени у износу од 100 до 1.000 КМ,  а правна лица од 500 до 1.500 КМ - опоменуо је Летић.

В.д. начелника Одјељења за комуналне послове Петар Билчар рекао је да је план Градске управе да ове године изгради водовод Рекавице – Благојевићи у дужини од 4,5 километара.

- Покушавамо изнаћи средстава за проширење водоводне мреже на подручју града али су потребна огромна средства. Само да би се изградили подсистеми који су надградња систему Црно врело, потребно је око 20 милиона КМ – објаснио је Билчар.

Цистерне

Становници који немају ријешено питање водоснабдијевања у руралном подручју, могу преко Цивилне заштите да затраже цистерне са водом.

Уколико се наставе овакви временски услови, најављена је могућност да се једна цистерна са водом постави на платоу Мањаче, са које би се свакодневно достављала вода људима на терену.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана