Преко моста у Доцу до центра за пар минута

Александар Стојановић
Преко моста у Доцу до центра за пар минута

Бањалука - Идејно рјешење за изглед новог моста у Доцу требало би да буде готово до краја септембра, а поред тога што ће изгледом постати нови симбол града, овај мост ће знатно измијенити слику саобраћајне инфраструктуре у граду.

Градска управа јуче је расписала међународни тендер за израду идејног урбанистичко-архитектонског рјешења моста у насељу Долац, а очекују да ће се на овај позив јавити велики број домаћих и иностраних архитеката због атрактивности самог пројекта.

Само премошћавање ријеке Врбас неће бити најтежи задатак неимара који ће радити на пројекту, јер ће због уређења приступних терена и стварања нове саобраћајне жиле куцавице знатно бити измијењена инфраструктура Доца, Обилићева и Старчевице.

Начелник Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић каже да је план да нови мост има четири коловозне траке, бициклистичку стазу и тротоар за пјешаке.

- Нови мост ће изискивати проширење Мачванске улице да би са четири траке изашла на Булевар Степе Степановића, а даље се наставља крај Ђачког дома даље до источног транзита. С друге стране, у Доцу је потребно знатно проширити улицу Горана Радуловића Бимбе, гдје је планирано да мост иде преко Врбаса и тек ћемо онда имати једну функционалну цјелину - рекао је Сандић и додао да је пројекат комплексан управо због тога што ће многе улице морати бити проширене.

Он је истакао да ће, када нови мост буде завршен, мјештани Обилићева и Старчевице до центра града стизати за три до четири минута.

- То ће значити потпуно растерећење оближњих мостова, а нарочито Градског моста. У перспективи можемо размишљати да ли ће се он претворити у пјешачки мост - нагласио је Сандић.

Када је ријеч о року и вриједности изградње, начелник Сандић је рекао да је о томе још рано причати и да треба сачекати да буде завршен конкурс за израду идејног рјешења.

Намјера градске администрације је да мост уз функционалну вриједност у повезивању двије обале Врбаса, има и високу естетску вриједност. Да би било добијено што више креативних и квалитетних рјешења за овај будући симбол града, одлучено је да конкурс буде међународног карактера, тако да могу учествовати сва правна и физичка лица која испуњавају стручне и остале услове дефинисане конкурсом, без обзира на територијалну припадност. Конкурс за нови мост у Доцу биће отворен до 30. септембра, а за најбоље идејно рјешење предвиђена је новчана награда у износу од 20.000 евра. Све пристигле радове оцијениће конкурсна комисија, у чијем је саставу, уз домаће стручњаке и еминентни словеначки архитекта и професор архитектуре Петер Габријелчич, творац моста на Ади у Београду.

Према оквирним плановима, изградња моста у Доцу могла би почети на јесен идуће године, уколико до тада буду испуњени сви потребни предуслови, од избора идејног рјешења, израде главног пројекта, рјешења имовинско-правних питања па све до финансирања и избора извођача радова.

Значај

Одборник у Скупштини града и стручњак за саобраћај Миленко Јаћимовић истиче да ће нови мост знатно растеретити гужве на градским улицама.

- Када буде завршен мост, знатно мање оптерећење ће бити на постојећим мостовима, те ће бити мање гужве. Од центра до Старчевице биће потребно свега неколико минута - рекао је Јаћимовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана