Представљен Високи савјет градоначелника Бањалука: Стручњаци из Српске и Србије дају смјернице за важне одлуке

Маја Станојевић
Foto: М. Стојаковић

БАЊАЛУКА - Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић представио је данас новоформирани Високи савјет састављен од стручњака из разних области, а чији је циљ да његови чланови својим знањем, искуством и репутацијом предлажу, разматрају и утичу на одлуке које се доносе у корист грађана Бањалуке.

У Високом савјету су познати економиста из Београда Миодраг Зец, угледни српски генетичар др Миодраг Стојковић, професор српског језика и књижевности из Бањалуке Душко Певуљаглумица Миљка Брђанин, прослављени ватерполо стручњак Дејан Савић..

Савић је истакао да му је изузетна част да буде члан Савјета.

-Идеје ће бити брзо реализоване, већ у мају и јуну –истакао је Савић.

Према одлуци градоначелника, чланови Високог савјета ће се у свом раду руководити правилима струке и науке, те се придржавати највиших етичких норми, а уз то ће радити на добровољној бази, без накнаде.

У Градској управи раније су рекли да је ријеч о самосталном, независном и стручном тијелу, које нема карактер органа власти, али ће својом стручношћу и искуством бити укључено у доношење одлука од важности за Бањалуку и њене грађане.

Званичне биографије чланова Високог савјета:

Душко Певуља

Професор на Филолошком факултету у Бањалуци на Студијском програму српског језика и књижевности. Бави се историјом и поетиком српске књижевности. Обављао је дужност потпредсједника Друштва наставника српског језика и књижевности Републике Српске. Био је главни уредник књижевне ревије „Змијање“ и часописа за књижевност и културу Крајина. Члан је редакције „Прилога настави српског језика и књижевности“ и главни уредник часописа за филозофију, филологију, науку и умјетност „Српски преглед“. Аутор многобројних књига и обиман критичко-приређивачки рад.

Дејан Савић

Бивши југословенски и српски ватерполо репрезентативац, тренер, селектор репрезентације. Са Партизаном је освојио титулу шампиона. Као играч дуго година наступао је за Партизан гдје је и почео своју играчку каријеру. Играо је у Шпанији за Барселону и Барселонету, био је у Италији у Флоренцији и Про Реку, добар дио каријере провео је у руском Синтезу, а посљедњу сезону провео је у Црвеној звезди, гдје је касније био веома успешан и трофејан тренер. Са одигране 444 утакмице рекордер је по броју одиграних утакмица за национални тим, а постигао је и 405 голова. Освојио је четири олимпијске, четири свјетске и пет европских медаља са националним тимом.

Миодраг Стојковић

Свјетски признат генетичар, дио групе која је кандидовала научнике из области медицине за Нобелову награду; до 2021.године радио као истраживач у болници која припада Медицинском факултету Универзитета Харвард; 2008. године основао специјалну болницу за лијечење стерилитета; аутор и коаутор бројних научних публикација, академски рецензент за више од 30 тијела за додјелу научних пројеката, часописа и регулацију.

Здравко Миовчић

Дипломирани филозоф и дипломирани компаративист, професор филозофије и социологије, магистар наука менаџмента; директор Агенције за развој предузећа – ЕДА Бања Лука. Водио је многобројне међународне пројекте, био је ангажован као међународни експерт. Објавио је више књига, приручника и збирки поезије. Носилац је медаље заслуга за народ Републике Српске од 1995. године.

Миодраг Зец

Докторску дисертацију одбранио на Економском факултету у Београду; предавао на Економском факултету у Бањалуци, радио у Институту економских наука у Београду, предавао на Филозофском факултету; упоредо са радом на основним студијама, ангажован и на постдипломским студијама у Београду, Подгорици, Сарајеву и Бањалуци. Објавио шест монографија, 40 прилога у Зборницима са научних скупова и преко 160 научних радова у домаћим и страним часописима. Члан је научног друштва економиста Србије и Академије економских наука.

Давид Мастикоса

Композитор млађе генерације, виши асистент на Катедри за музичку теорију и педагогију. Добитник награде за најбољу музику за савремени филм од стране Бритисх Цоунцил Украине у сарадњи са ДовженкоЦентр. Његову музику изводе значајни умјетници и ансамбли. Један је од наших најактивнијих композитора филмске и позоришне музике (између осталог и „Лица Лафоре“), пише музику за кратке и анимиране филмове, те музику за позориште. Тренутно похађа докторске студије композиције на Академији умјетности Универзитета у Новом Саду; холандски Донемус је ексклузивни издавач његове музике, а алумниста је француске школе за таленте.

Сњежана Мрђа Баџа

Генерални директор, одговорни/лиценцирани планер, пројектант и ревидент за израду просторно-планске, студијске и техничке документације Урбис центра, инжењер архитектуре. Радила је на многобројним пројектима, спроведбеним документима, студијама изводљивости, урбанистичким плановима, стратегијама саобраћаја; добитница многобројних награда из области урбанизма.

Наташа Тешановић

Дипломирала на Филолошком факултету у Београду, на одсјеку за њемачки језик и књижевност. Стекла је звање мастер комуниколг, тренутно докторанд на Факултету политичких наука у Бањaлуци. Радила као новинар и уредник на Српској радио-телевизији, уређивала ауторску емисију; аутор је документарног филма „Гаврило Принцип“; до 2018.године уредник и директор Алтернативне телевизије; била дописник радија Дојче веле WDR; била професор њемачког језика на Филозофском факултету у Бањалуци; 2017. године проглашена за најменаџера за јужну и југоисточну Европу у области медија и комуникација од стране организације Еуроменаџер. Учестовала је на бројним демократским форумима, округлим столовима и семинарима на тему стања у медијима и политичких односа у БиХ и региону. Обављала консултантске послове из области медија и комуникација.

Александра Мушић

Професионална кошаркашица, дипломирани менаџер спорта. Каријеру је започела у Младом Крајишнику, а наставила у Израелу, Фрацуској и Аустрији. Радила као тренер више клубова, као спортски директор, као селектор репрезентације Босне и Херцеговине. Предсједник је Хуманитарне организације „Будимо људи“. Веома активна као волонтер и препознатљива као особа која својим ангажманом даје допринос заједници.

Радослав Раде Савић

Дипломирао у Сарајеву на Филозофском факултету, дугогодишњи радник у спортским организацијама; некадашњи члан ФИБА Конференције за Европу и Комесар ФИБА, овлаштени представник Републике Српске у међународним преговорима о статусу спорта у БиХ и Републици Српској. Постигао је значајне спортске резултате клупских и репрезентативних екипа у којима је био ангажован као играч и тренер. Писао је стручне осврте, приказе, рецензије и расправе из области књижевности, српског језика, музике и спорта, добитник награде града Бање Луке за животно дјело.

Љиљана Чекић

Дипломирала на Електротехничком факултету, а магистрирала и докторирала на Факултету драмских умјетности Универзитета уметности у Београду. Ради као предавач на факултету и као драмски глумац. Освојила је значајне глумачке награде, радила на телевизији и радију. Учествовала на многим научним скуповима и пројектима; била ангажована као драматург, организатор радионица, уредник и модератор, колумниста, рецензент часописа и научних књига.

Миљка Брђанин

Као члан прве класе драмског одсјека, смјер глума, дипломрала је 2003. године на Академији умјетности у Бањалуци. Запослена је као стални члан ансамбла Народног позоришта Републике Српске. У сфере дјеловања спадају и форме плеса и модерног балета, којима се као инструктор бавила више година. Као аутор сценског покрета и кореографије потписана на више награђиваниох представа. Добитник је бројних награда и признања за глумачка остварења на многим фестивалима у региону и шире, те добитник Стеријине награде на Стеријином позорју 2018. године.

Александар Чавић

Дипломирани демограф, звање стекао на Природно-математичком факултету Универзитета у Бањалуци као студент генерације. Завршио и два смјера на студију економије, на оба смјера студент генерације. На Универзитету у Београду завршио мастер академске студије, тренутно студент докторских академских студија геонауке, из области демографије. Резервни официр ВРС. Радио у привреди, градској администрацији, тренутно начелник Службе у Окружном привредном суду. Био члан комисије за праћење примјене Закона о регистрацији пословних субјеката у Републици Српској; био ангажован као едукатор и контролор на пројекту дигитализације регистарских списа; радио на дигитализацији матичних књига. Предсједник Стручног савјета Удружења породица са четворо и више дјеце.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана