Право запрашивање комараца у Бањалуци тек слиједи

Невена Бунић
Право запрашивање комараца у Бањалуци тек слиједи

Бањалука - Већег броја комараца у граду тренутно нема због ниских температура водених површина и до сада смо само на неколико локација запрашили ларве "крвопија". Право уништавање тек слиједи.

Рекао је ово директор предузећа које је задужено за дезинсекцију града "Еко-бел" Владимир Шушњар. Већу акцију запрашивања ларви радници ове фирме имаће у наредних неколико дана.

- По нашим испитивањима, овог прољећа мало је комараца чак и на влажним мјестима, гдје се они обично развијају. Температура ријека, већих бара, канала је још ниска, односно нижа је од 15 степени, па им то не одговара. Комарцима је потребно да температура воде буде од 15 до 20 степени да би се ларве развиле. Тренутна температура воде у барама је од десет до 12 степени. Први комарци су се развили у трави и у мањим барама и локвама које се брже загрију - објаснио је Шушњар.

Додао је да је запрашивање ларви на воденим површинама углавном обављено у приградским насељима.

- Нисмо ни имали притужбе грађана због већег броја комараца. Запрашивање ларви обавили смо на подручју Врбање, Аде и код постројења "Електропреноса" у Рамићима - казао је Шушњар.

Грађанима савјетује да се заштите од ових напасти када дође до пораста температура.

- Становницима препоручујем да ставе мреже против комараца на прозоре и врата. Још важније је то да би требало да се побрину да напољу не задржавају воду у посудама, нарочито у празним саксијама цвијећа на балконима. Мјештанима из приградских насеља и са села савјетујем да не стварају мање локве око кућа односно да их их исушују. Проблем су и канали у којима се задржава вода - рекао је Шушњар.

Мјештанин Обилићева Боро Поповић каже да је прошле године имао мање проблема са комарцима него претходних година.

- Негдје у августу су почели да кидишу на нас, али до тада их нисам ни осјетио, иако је Врбас близу. Градска управа и предузећа треба да наставе са праксом да на вријеме буду запрашена мјеста гдје се размножавају комарци. У сваком случају, прошла година је била много боља него претходне, када се од комараца није могло живјети - казао је Поповић.

Тиграсти комарац

Присуство тиграстих комараца, који на људе могу да пренесу опасне болести, као што су грозница западног Нила", денга и зика вирус, прошле године откривено је у пет насеља.

- Росуље, Лазарево, Пријечани, Залужани и Паприковац мјеста су на којима је откривена ова опасна врста. Без обзира на акције запрашивања, они се тешко могу искоријенити - рекао је Шушњар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана