Пракса прилика за посао штићеницима Дома “Рада Врањешевић”

Илијана Божић
Пракса прилика за посао штићеницима Дома “Рада Врањешевић”

Бањалука - Штићеници Дома “Рада Врањешевић” који похађају средњу школу требало би ускоро да добију прилику да иду на праксу у неколико бањалучких фирми и тако стекну конкретне вјештине или нађу посао у области за коју су се школовали.

Директор компаније “Крајина клас” Саша Тривић истакао је да је ово предузеће већ дало прилику заинтересованим штићеницима да долазе код њих на праксу.

Он је нагласио да је, са Савјетом за образовање и Удружењем “Мисли добро”, покренута иницијатива како би уз помоћ надлежних институција штићеницима Дома и Центра “Заштити ме” добили могућност да похађају праксу.

- Циљ је да дјеца буду двије до три године на пракси код нас и да на тај начин дођу до сигурног посла. То је шири пројекат којим се та дјеца прилагођавају условима живота након одласка из Дома. Сад смо у фази да тражимо послодавце који би примили штићенике - рекао је Тривић.

Он је додао да се тој дјеци пружа могућност праксе за занимања која постоје у чланицама Удружења послодаваца, те да се нада да ће већина дјеце имати могућност да похађа праксу.

Директор Дома Владимир Кајкут рекао је за “Глас Српске” да неколико штићеника праксу већ има у “Крајина класу”, на обострано задовољство.

- У нашем систему није препозната могућност да штићеници добију погодност на конкурсима за запошљавање. Практикујемо да их током завршног разреда средње школе усмјеримо, те да им пронађемо посао у струци - истакао је Кајкут.

Он је додао да на тај начин желе да штићеницима олакшају живот и да не дозволе да након школовања и одласка из Дома буду препуштени улици.

Нагласио да је у вези с тим питањем одржан састанак са представницима Дома и Министарством здравља и социјалне заштите.

- Разговарали смо о споразуму који би подразумијевао да дјеца из Дома, као и она из угрожених породица, имају одређене приоритете приликом запошљавања, па очекујемо да ће то бити реализовано у наредном периоду - казао је Кајкут.

Штићеник Дома Невен Мишковић завршио је студијски програм физиотерапија и радна терапија, а прије осам мјесеци је почео да стажира у Заводу “Др Мирослав Зотовић”.

- Захваљујући директору Дома брзо сам дошао до запослења. Тренутно приправнички стаж одрађујем у УКЦ-у РС, а прије тога сам био у бањи у Слатини. Веома је важно и што је пракса плаћена, па штићеници имају могућност и да уче нове вјештине и да нешто зараде - рекао је Мишковић. 

 

“Бема”

Технички директор “Беме” Маринко Умичевић рекао је да је ова фирма заинтересована да пружи могућност праксе и запослења штићеницима Дома “Рада Врањешевић”.

- Запослили бисмо 10-15 заинтересованих, јер нам увијек треба добрих радника. Треба дјецу учити да раде и да се боре у животу - казао је Умичевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана