Повећана потрошња воде, али славине неће пресушити

Невена Бунић
Повећана потрошња воде, али славине неће пресушити

Бањалука - Тропске температуре претходних дана нису утицале на снабдијевање водом потрошача, али је забиљежено повећање потрошње воде на извориштима у Новоселији и Суботици, потврдили су у "Водоводу".

У овом предузећу су рекли да је просјечна потрошња воде у јуну порасла у односу на мај.

- У мају је износила 907, док овог мјесеца просјечна потрошња износи 979 литара у секунди. Највише воде се користи у приградским насељима, у индивидуалним објектима за залијевање башта, пуњење базена, прање аутомобила и сличне послове - казала је портпарол "Водовода" Бранка Ристић.

Истакла је да до сада није било захтјева за достављање воде цистернама.

- Становници у случају недостатка воде прво треба да се обрате представницима у мјесној заједници, а они се даље обраћају Цивилној заштити, која на основу приоритета саставља листу потрошача којима су неопходне цистерне. Ови спискови се даље шаљу у "Водовод" на извршење - казала је Ристићева.

Из овог предузећа упућују апел свим грађанима да воду троше рационално и савјесно.

- Препорука становницима је да воду троше за основне потребе и да буду солидарни. Треба водити рачуна и о исправности кућних инсталација, провјеравати и завртати славине. То се посебно односи на становнике који се снабдијевају са изворишта Суботица, јер капацитет са овог извора зависи директно од хидролошких услова и потрошње - рекла је Ристићева.

Додала је да сви они који не живе у угроженом подручју могу купити цистерну са водом тако што ће се обратити надлежним службама у овом предузећу.

Душанка Мирчић из Пријечана каже да појачано троши воду откако трају врућине.

- Ако не будем залијевала башту, све ће се осушити и пропасти. А поврће сада и дозријева. Претходних година имали смо мањих проблема са несташицом, али за сада није критично, јер је било кишних дана - рекла је Мирчићева.

Јавне чесме

У Одјељењу за инспекцијске послове потврдили су да вода није здравствено исправна на седам јавних чесми.

- Вода није за пиће на јавним чесмама "Вуксанов точак" у Карановцу, "Точкови-граб" у улици Манастира Гомионице, "Мишића врело" у Буквалеку, "Буковац" у Буковцу, уз пут Бањалука - Бронзани Мајдан, "Платоново врело" код Венеција моста, "Понир" на врху Понира и "Ловачка вода - Седра" уз саобраћајницу према насељу Понир - навели су у Одјељењу за инспекцијске послове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана