Повећан број жртава насиља: Беба најмлађи станар бањалучке Сигурне куће

Јасмина Салопек
Повећан број жртава насиља: Беба најмлађи станар бањалучке Сигурне куће

БАЊАЛУКА - Испружена рука, топла ријеч утјехе и отворена врата дома у ком нема страха, боли и злостављања је оно што Сигурну кућу чини најбољим уточиштем за жртве насиља, а којих је све више.

Иако у друштву још постоји стигма да је насиље приватна ствар па се страхоте претрпљене у четири зида неријетко гурају под тепих, из године у годину расте број оних који желе да проговоре о овој тешкој теми.

Нажалост, капацитети бањалучке Сигурне куће, у којој су смјештене 24 особе, нису довољни да приме све оне којима је оваква врста подршке неопходна. Да је број жртава породичног насиља у порасту, потврдила је и координаторка ове установе Амела Башић Томић.

- Повећан је број фемицида, односно бруталног насиља над женама што потврђују и учестали позиви на СОС телефон. Више је и корисница које се јављају у правно и психолошко савјетовалиште. У посљедњих 20 дана имали смо четири захтјева за смјештај у Сигурну кућу - рекла је Башић Томић за “Глас Српске” и навела да овдје могу боравити жене, али и дјеца до пунољетства.

Најмлађи станар Сигурне куће има мање од двије године, док најстарија жртва насиља, која је овдје пронашла спас и мир, има 74 године.

- Максималан период боравка у Сигурној кући је до шест мјесеци, али постоји могућност да жртве овдје проведу додатних шест мјесеци или да остану докле год постоји потреба. Имали смо и такве ситуације - навела је Башић Томић.

Мноштво је разлога због којих жене не пријављују насиље и насилника, а један од њих је, како је рекла Башић Томић, страх за сопствени и живот дјеце.

- Број пријављених случајева је врх леденог бријега, јер је спорна тамна бројка оних који нису пријавили, али и оних који трпе насиље, а нису га препознали - нагласила је Башић Томић.

Она је нагласила да Организација “Удружене жене”, у оквиру које дјелује Сигурна кућа у Бањалуци, већ трећу годину има подршку Министарства за људска права и избјеглица БиХ. Министар Селвид Хуртић протекле седмице је потписао уговоре о додјели средстава за осам невладиних организација, које воде сигурне куће у БиХ. Свакој од ових НВО припало је по 12.500 КМ па тако и бањалучкој кући спаса.

- Новац ће бити утрошен за покривање трошкова такозваног хладног погона сигурних кућа, односно за режијске трошкове, хигијену и лијекове, а дио ће се односити на комуналије - рекла је Башић Томић.

Како је истакла, објекат подлијеже сталним потребама да се нешто мијења.

- Највећи проблем је проналазак средстава за реконструкцију објекта, а неопходно је и да проширимо капацитете. Ова потреба је све већа како се појављују различити видови насилних ситуација - појаснила је она.

Број 1264

Све особе које осјећају потребу могу да позову СОС број 1264 и да, између осталог, сазнају која су њихова права, како да пронађу спас од безнађа и злостављача. Позиви су бесплатни и анонимни.

- Позивом на овај број могу добити савјете или препоруке те сазнати на који начин да изађу из насилне заједнице - истакла је Амела Башић Томић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана