Потреба за оброцима већа од буџета кухиње

Данијела Стоканић
Потреба за оброцима већа од буџета кухиње

Бањалука: Потреба за бесплатним оброцима много је већа него што јавна кухиња новцем који има може подмирити.

На овај проблем указала је јуче секретар градске организације Црвеног крста Жељкица Илић.

- Тренутно наша јавна кухиња има 435 корисника за које се спремају оброци сваки дан, осим недјељом. Свакодневно се припрема идентичан број оброка без обзира на то што уназад неколико година располажемо истим износом новца, 31.000 КМ на мјесечном нивоу - казала је Илићева.

Напоменула је да је износ новца којим Црвени крст располаже за јавну кухињу мали.

- Свједоци смо да цијене сваки дан дивљају, а наше могућности су такве какве јесу. Ипак, некако се уклапамо, јер још има добрих људи и донатора који желе да помогну - нагласила је Илићева.

Према њеним ријечима, претходних мјесеци рађена је ревизија корисника.

- Са списка корисника јавне кухиње скинути су они који нису долазили редовно, а умјесто њих стављена су лица која су била на чекању - истакла је Илићева.

Према њенима ријечима, на основу података Центра за социјални рад на чекању има још десетак обрађених и потврђених захтјева за бесплатан оброк.

- Листа је вјероватно и дужа, али у Центру за социјални рад не обрађује захтјеве док не буду створени услови да корисници буду укључени у коришћење јавне кухиње - напоменула је Илићева.

Јавну кухињу финансира и Градска управа, а оброке припремају четири запослена кувара, који редовно пролазе санитарне прегледе.

- Посебно бих напоменула да у припремање хране не могу бити укључени волонтери, али сви који желе могу дати помоћ за рад јавне кухиње на разне друге начине, прикупљањем пријеко потребних намирница социјално угроженим становницима. Недавно смо имали и акцију солидарности на подручју града за све социјално угрожене који не користе кухињу, а одзив је био мањи него што смо очекивали, с обзиром на величину града и институције које су у њему смјештене - казала је Илићева.

На крају је још додала да је, ипак, задовољна, јер је прикупљен одређен износ новца од којег ће бити купљени пакети помоћи за социјално угрожене становнике.

Корисници задовољни

Корисници су задовољни свим оним што им пружа јавна кухиња.

- Храна је укусна, разноврсна, редовна и има је довољно. Хвала Црвеном крсту и граду који издвајају новац за јавну кухињу јер ми стари, немоћни и без примања не знамо како бисмо преживјели - казао је један од корисника који из разумљивих разлога није желио да му објавимо име.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана