“Поткозарје“ бриљирало на годишњем концерту

ГС
Foto: Елта

Поносни смо на све што смо током свих ових година урадили на очувању традиције и обичаја поткозарског краја.

Овако причу почиње Јована Балабан чланица КУД “Поткозарје“, подсјетивши да су само ове године приредили неколико манифестација за памћење, те да су наступима на турнејама учинили све што су могли како би се за традицију поткозарских села чуло и видјело у свијету.

– За нас је ова година била јако успјешна, организовали смо наш љетни фестивал,наш Петровдански сабор који је и ове године био јако успјешан, у шта сте се и сами увјерили. Ове године путовали смо у Бугарску, били смо на седмодневној турнеји. Био је то јако битан фестивал за нас. Имали смо доста наступа и у региону, а само вечерас на годишњем концерту спремили смо чак 4 нове кореографије – каже Јована напоменувши да су млади у селима подно Козаре увијек вољели фолклор те да им се стално прикључују нови чланови.

Само овако можемо сачувати нашу традицију и обичаје. Збори то предсједник Скупштине града Бањалука Љубо Нинковић, који се како каже још љетос и сам увјерио да КУД Поткозарје ради одличан посао.

– Мени је јако драго што се ова манифестација вечерас одржава, и што готово сваки засеок има свој начин да промовише своје вриједности и своју традицију. Био сам овдје и љетос на Петровдан, када је одржан Сабор, тада су имали госте, и тада сам им рекао да стојим иза њих, да је подршка ономе што раде подршка неупитна – рекао је Нинковић.

Подршка раду Културно-умјетничког друштва Поткозарје стиже и од др Владе Ђајића који се и сам увјерио колико су управо у овом друштву вриједно радили на очувању традиције и обичаја овог краја.

– Дошао сам овдје вечерас да подржим КУД Поткозрје, али и у мјесто у којем живе добри домаћини, људи патриоте. Истовремено, дошао сам да подржим финансијски ово Културно-умјетничко друштво и мислим да сви требамо да дамо допринос, гајењу наших обичаја – рекао је Ђајић Град пружа подршку раду КУД Поткозарје, јер оно на вјеродостојан начин ради на очувању наше традиције и обичаја.

Та подршка у наредном периоду биће још издашњија и потпунија, сигуран је бањалучки градоначелник Драшко Станивуковић.

– Конкретно, за КУД Поткозрје договорили смо да ће убудуће имати пуно снажнију и одважнију подршку Града Бањалука него што је то било у ових шест година раније. Поред тога, смо народни посланик Небојша Дринић и ја договорили да уз подршку града и ми пружимо велику љубав и мали знак пажње, да будем прецизан, да и ми финансијски помогнемо рад КУД-а, кроз предстојеће активности – налгасио је Станивуковић.

На крају важно је рећи да је Годишњи концерт протекао у знаку чак 4 нове кореографије, кроз које се КУД „Поткозарје“ представило посјетиоцима у препуној Сали друшвеног дома у овом поткозарском селу, измамвши аплаузе свих присутних јер су поново успјели у намјери, да очувају обичаје и традицију овог дијела бањалучке градске територије, што им одлично иде, ево већ пуних шест година, преноси Српска кафе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана