Порука из Бањалуке: Истрајати до краја у подршци браћи у Црној Гори VIDEO/ФОТО

А. С., С.Ђ. фото: В. Трипић
Порука из Бањалуке: Истрајати до краја у подршци браћи у Црној Гори VIDEO/ФОТО

БАЊАЛУКА - Више од хиљаду људи окупило се вечерас на скупу подршке Митрополији црногорско-приморској у бањалучком парку "Младен Стојановић".

Скуп је организовала Студентска организација Факултета политичких наука, а присутнима су се обратили чланови академске и културне заједнице. Са скупа је послата порука јединства, а присутни су носили транспаренте са порукама подршке, иконе српских светитеља и заставе Србије и Русије. Организатор и члан студентске организације Синиша Симикић рекао је да је овај скуп организован по узору на онај који су организовале њихове колеге у Београду.

- Ово је сад један свесрпски студентски покрет подршке на којој ћемо истрајати до самог краја - казао је Симикић.

Професор филозофије на Филозофском факултету и један од говорника Зоран Арсовић честитао је студентима што су одлучили да подрже овако важно питање.

- Штета је што нема организованијег одговора из Бањалуке, јер оно што се дешава у Црној Гори дешава се свим Србима и то је питање опстанка српства - казао је Арсовић.

Бранко Иванишевић, из Студентске организације Факултета политичких наука, рекао је да овим окупљањем дају подршку у одбрани српских светиња у Црној Гори, те да ће бити размотрена могућност да се овакви скупови организују и убудуће, ако буде потребе.

Глумац Горан Јокић рекао да је споран члан 62 гдје се говори о "вјерским објектима које користе вјерске заједнице".

"Вјерски објекти и земљиште које користе вјерске заједнице на територији Црне Горе који су изграђени, односно прибављени из јавних прихода државе или су били у државној својини до 1. децембра 1918. године, и за које не постоје докази о праву својине вјерских заједница, као културна баштина Црне Горе, државна су својина. Вјерски објекти који су изграђени на територији Црне Горе заједничким улагањима грађана до 1. децембра 1918. године, а за које не постоје докази о праву својине, као културна баштина Црне Горе, државна су својина. У погледу постојања доказа о чињеницама из ст. 1 и 2 овог члана примијениће се доказна средства и правила доказивања у складу са Законом о управном поступку и супсидијарно Законом о парничном поступку", наводи се у члану 62. 

Окушљени грађани као и  студенти обећали су да ће поново организовати акције у зависности од развоја ситуације у Црној Гори.

У Црној Гори је крајем децембра прошле године усвојен Закон о слободи вјероисповијести којим је предвиђено да држава постаје власник свих вјерских објеката изграђених до децембра 1918. године уколико се не утврди да је нека од вјерских заједница стварни власник.

Усвајање тог закона наишло је на отпор вјерника СПЦ у Црној Гори због чега су организовани масовни протести широм земље, као и у појединим градовима у Републици Српској и Србији.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана