Поплављени добијају новац

Весна Поповић
Поплављени добијају новац

Бањалука - Породице погинулих бораца и ратни војни инвалиди, њих 39, који су претрпјели штету у мајским поплавама, добили су јуче рјешења за додјелу једнократне новчане помоћи из буџета града.

Градоначелник Слободан Гаврановић рекао је да би новчана помоћ у износу од 1.500 КМ овим породицама требало да буде уплаћена данас.

- Наставићемо са уручивањем рјешења идућих дана и осталим корисницима који су претрпјели штету у мајским поплавама - рекао је Гаврановић и додао да би новац на рачуне корисника требало да буде уплаћен одмах по добијању рјешења.

Он је нагласио да би до краја седмице требало да буде исплаћена једнократна новчана помоћ за сва домаћинства којима су одобрена средства.

Гаврановић је истакао да је обезбијеђен новац и за помоћ грађанима који су претрпјели штету у августовским поплавама.

- Елаборат о овој штети је урађен, али он мора проћи скупштинску процедуру. Након тога и домаћинства која су у августу претрпјела штету од поплава добиће новчану помоћ - прецизирао је Гаврановић.

Стана Клупчак, којој је јуче уручено рјешење о додјели једнократне новчане помоћи, рекла је да су јој мајске поплаве уништиле сву имовину.

- Дио штете сам санирала уз помоћ ваучера Владе РС, а новац који ћу добити од града искористићу да платим раднике који су санирали штету - казала је Клупчакова.

Према одлуци Комисије за прикупљање, одобравање и дистрибуцију хуманитарне помоћи лицима која су претрпјела штету у мајским поплавама из буџета града биће исплаћено 1,03 милиона КМ. Помоћ је одобрена за 997 лица код којих је штета процијењена у износу већем од 7.000 КМ. Осим за лица са статусом породице погинулог борца и РВИ прве и друге категорије одобрена је помоћ и за 58 корисника права из области социјалне и дјечије заштите у висини од по 1.300 КМ, док је за 900 лица која немају наведени статус одобрена помоћ у висини од по 1.000 КМ.

Штета

У елаборату о процијењеној штети проузрокованој мајским поплавама наведено је да укупна штета у граду износи 67,4 милиона КМ. Штета на имовини грађана процијењена је на 21,5 милиона КМ, код 293 привредна субјекта на 40,01 милиона, а на комуналној инфраструктури 4,73 милиона КМ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана