Поништено рјешење о грађевинској дозволи за изградњу фонтане у бањалучком парку

Срна
Foto: ГС

БАЊАЛУКА - Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске поништило је рјешење којим се граду Бањалука као инвеститору издаје грађевинска дозвола за изградњу фонтане у Парку Младен Стојановић, јер је дозволу издао стварно ненадлежни орган.

Из Министарства су позвали надлежне органе у Градској управи Бањалуке да, досљедно поштујући законе и прописане процедуре, воде рачуна о општем интересу и потребама грађана.

Поступајући по службеној дужности на иницијативу Републичке управе за инспекцијске послове, Министарство је поништило по праву надзора рјешење бањалучког Одјељења за просторно уређење којим се издаје грађевинска дозвола инвеститору граду Бањалука за изградњу ове фонтане.

Из Министарства су подсјетили да су тражили од Републичке управе за инспекцијске послове да изврши надзор на градилишту у Парку Младен Стојановић.

"Приликом инспекцијског надзора, потврђена је тврдња Министарства да је одлуком Комисије за очување националних споменика из 2017. године амбијентална цјелина дијелова Улице краља Петра Првог Карађорђевића и Младена Стојановића проглашена националним спомеником БиХ, односно да је, конкретно, парцела на којој је започета изградња фонтане овом одлуком дефинисана као заштитни појас, што значи да је спорну грађевинску дозволу издао стварно ненадлежан орган", појаснили су из Министарства.

Према Закону о уређењу простора и грађењу, локацијске услове и грађевинску дозволу за грађење и реконструкцију објеката у првој и другој зони заштите културно-историјског и природног добра издаје Министарство.

Тиме су испуњени сви услови за поништавање рјешења о издавању грађевинске дозволе коју је, очигледно кршећи Закон и у супротности са спроведбеним планским документом - регулационим планом, који је предвидио задржавање постојеће чесме, издало Одјељење за просторно уређење града Бањалуке.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана