Помен и сјећање на жртве у Дракулићу

ГС
Помен и сјећање на жртве у Дракулићу

БАЊАЛУКА - У Цркви Светог великомученика Георгија у бањалучком насељу Дракулић одржано је богослужење у оквиру обиљежавања 81 године од покоља више од 2.300 Срба, које су убиле усташе у овом и околним селима Мотике, Шарговац и у руднику Раковац.

 

Свету архијерејску литургију служио је Његово преосвештенство владика бањалучки Јефрем уз саслужење свештенства.

Код Спомен-костурнице у Дракулићу биће служен помен за убијене Србе.

Обиљежавању ће, између осталих присуствовати, предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић и српски представници у институцијама БиХ.

Обиљежавање овог историјског догађаја организује Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, преноси РТРС.

Усташе су у рано јутро 7. фебруара 1942. године извршиле покољ над Србима у бањалучким селима Дракулић, Мотике, Шарговац и у руднику Раковац, а, према до сада прикупљеним званичним подацима, убијено је најмање 2.300 људи, међу којима и 551 дијете.

Под командом натпоручника Јосипа Мишлова и фра Вјекослава Филиповића из такозваног "Тјелесног здруга Анте Павелића", усташе из Загреба и Бањалуке убијале су Србе без иједног испаљеног метка - сјекирама, ножевима и крамповима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана