Полен траве и липе пуни амбуланте

Јасмина Салопек
Полен траве и липе пуни амбуланте

БАЊАЛУКА - Полен, трава и коров најчешћи су узрочници алергија у ово доба године, а осим њих, сваки трећи човјек има неку врсту алергије, од прашине до омекшивача за веш. Алергије попримају пандемијске размјере и постају један од учесталијих поремећаја код одраслих и дјеце.

Педијатар и пулмолог Бранислав Лолић казао је "Глас Српске" да се алергије могу појавити у више облика.

- Када се манифестују на кожи, онда је то алергијски дерматитис, код очију алергијски конјунктивитис и код носа алергијски ринитис - рекао је Лолић.

Истиче да тренутно доминира алерген полена траве, а учестале су и алергије на коров.

- Наредних дана очекујемо и пораст концентрата полена липе, а потом и доминацију полена амброзије. Сви који имају алергије могу већ сада имати тегобе, као што су зачепљен нос, кихање, црвенило слузнице очију, отежано дисање и кашаљ - каже Лолић.

Особе, које су и раније имале сличне тегобе, а које трају дуже од седам дана, каже Лолић, треба да се јаве љекару како би добили адекватну терапију.

- Они који нису урадили алерголошку обраду треба да се јаве љекарима када им се смире симптоми како би сазнали на шта су алергични и тако спремни дочекали сљедећу годину и сезону алергија – напомиње Лолић.

Алергијски ринитис и конјунктивитис почињу у старијем дјечијем добу, а астма, као хронична алергијска болест, зна кренути у другој или трећој години живота. Како је рекао, сматра се да сваки трећи човјек, укупне популације, има неку алергију. Родитељи, чија дјеца имају симптоме, треба прво да помисле да би се могло радити о алергији, те да дијете одведу доктору.

- Постоји златно правило превентиве, отклони алергије од себе или себе од алергија, што често није могуће. Када се добије дијагноза, може се отићи на планину или још боље, на море - каже Лолић.

Како каже, постоје филтери који се стављају у нос и купе полен, али и њихова употреба треба да се контролише.

Симптоми алергија могу се појавити током цијеле године, а најчешће зависно од тога на који алерген су пацијенти осјетљиви.

Начелница Службе породичне медицине у Дому здравља Бањалука Косана Станетић рекла је да се у амбуланте породичне медицине од почетка периода цвјетања јављају пацијенти који су алергични на различите врсте полена. Она је навела да је годинама исти број пацијената који долазе на прегледе у овом годишњем добу, те да је ријеч о особама које већ имају познате алергије на неки од сезонских алергена.

Имунитет

Већина људи, кажу љекари, за главног "кривца" сматрају имуни систем, који је драгоцјен у заштити организма од различитих спољних утицаја. Међутим, он понекад постаје претјерано активан усљед појачане концентрације одређених супстанци. Ова претјерана активност код осјетљивих људи, нарочито дјеце, доводи до алергијских реакција. Кључни фактори ризика за оболијевање од алергија су генетска предиспозиција и насљедни фактор. Алергије су у већини случајева насљедне те код сваког другог дјетета, уколико оба родитеља имају исту алергијску болест, долази до оболијевања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана