Појефтињење карата и до 20 одсто?

Данијела Стоканић
Појефтињење карата и до 20 одсто?

Бањалука - Цијене карата у градском и приградском превозу могле би бити смањене за 15 до 20 одсто због знатног појефтињења горива. Иницијатива је покренута, а коначна одлука могла би бити у догледно вријеме.

Начелник Одјељења за комуналне, стамбене и послове саобраћаја Зоран Новаковић истакао је да је у договору са градоначелником Слободаном Гаврановићем у току анализа цијене путничких карата у аутобусима на градским и приградским линијама.

- Чекамо резултате анализе. Има елемената за промјену цијена карата, али не бих да дајем било какве информације о томе прије договора са градоначелником - рекао је Новаковић.

Аутопревозници се нису оглашавали у претходном периоду. Остали су узалудни покушаји да ступимо с њима у контакт у вези са овим питањем, а по свему судећи иницијатива града за смањење цијена карата у градском и приградском превозу није наишла на погодно тло.

Извршни директор сектора саобраћаја у "Аутопревозу" Горан Старчевић, који нам се у петак јавио на телефонски позив, није желио да коментарише смањење цијена карата у градском и приградском превозу, истичући да нема овлашћење.

Предсједник Удружења возача градског и приградског превоза Драшко Талијан подржава ову иницијативу, додајући да је и било вријеме за смањење цијене карата у градског и приградском превозу.

- Тренутно, реална цијена карте би требало да буде нижа и до 20 одсто, односно умјесто 1,60 требало би да буде 1,30 КМ. Разлог је то што је гориво за пола године појефтинило око 40 одсто - рекао је Талијан, додајући да су цијене горива и даље у паду.

Према његовим ријечима, Градска управа би требало да обавеже превознике на смањење цијене карата.

- Већина превозника не ради ништа на обнављању и одржавању возног парка. Аутобуси су стари и по неколико деценија. Такође, био би ред да повећају и плате радницима, које су, колико је мени познато, на минималном нивоу - истакао је Талијан.

Талијан је навео да, кад би превозници, од поменутих 40 одсто, за 20 одсто смањили цијене карата и за десет одсто повећали плате радницима, они би опет били на добитку за десет одсто.

Литар дизела у петак је на бензинским пумпама коштао просјечно 1,60 КМ.

Путници

Мјештанин Лазарева Марко Јокић истиче да је смањење цијена карата логичан слијед догађаја ако се узме у обзир да су цијене горива баш пале.

- Било би лијепо да дође до смањења цијена карата у аутобусима, али скептичан сам у вези с тим. О томе се причало и раније али, нажалост, то се није десило. Цијене су падале, али нико није ни помислио да обори цијене карата - рекао је Јокић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана