Подстичу запошљавање са 1,1 милион КМ

Александар Стојановић
Подстичу запошљавање са 1,1 милион КМ

Бањалука - Из градског буџета биће издвојен 1,1 милион КМ за подстицање запошљавања, а на конкурс су поднесена 222 захтјева за добијање ових средстава.

Потврдили су то у Одјељењу за привреду и додали да ће комисија у наредним данима обрадити пристигле захтјеве, бодовати их и предложити кандидате који испуњавају услове јавног позива.

Према подацима овог одјељења, за подстицаје намијењене повећању продуктивности и конкурентности на тржишту пријавила се 151 фирма, од чега њих 144 из категорије малих и средњих предузећа који желе подстицаје за суфинансирање набавке основних средстава за рад.

- На јавни позив јавило се и седам средњих стручних школа за опремање кабинета за практичну наставу, а град је у ове сврхе издвојио 200.000 КМ, што је дупло више у односу на прошлу годину - навели су из одјељења.

Додају да су издвајања за средње школе, кроз сарадњу са више домаћих компанија, усмјерена на школовање и “производњу” дефицитарних кадрова и занимања на тржишту рада.

Истовремено, на јавни позив јавио се 71 незапослени грађанин с циљем да добије подстицаје намијењене самозапошљавању.

- У протеклом периоду показали смо опредијељеност да кроз разне олакшице и програме подстицаја и самозапошљавања значајно унаприједимо пословно окружење - рекли су у Одјељењу за привреду.

Једна од пријављених кандидаткиња, која није жељела да јој објавимо име, рекла је да ће јој средства знатно помоћи у развоју сопственог бизниса.

- У данашње вријеме веома тешко је наћи посао. Због тога сам одлучила да покренем сопствени бизнис. Надам се да ћу бити изабрана на овом конкурсу, јер ће ми то знатно помоћи да начиним први корак у сопственом бизнису - рекла је ова кандидаткиња.

Овогодишњи јавни позив за додјелу подстицајних средстава у функцији запошљавања био је отворен од 14. јуна до 15. јула. На позив су се могли пријавити привредници, незапослени и средње стручне школе.

Повећање

Када је ријеч о подстицајима, милион КМ лани је подијелило 49 привредника, 46 незапослених суграђана и шест средњих школа.

- Циљ је да створимо боље услове на тржишту рада и зато смо ове године одлучили да повећамо број корисника подстицаја - рекли су у Одјељењу за привреду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана