Подстицаји за 150 нових радних мјеста

Јасмина Перишић
Подстицаји за 150 нових радних мјеста

Бањалука - Градска управа ће субвенцијама помоћи отварање нових 150 радних мјеста у производним, занатским и услужним дјелатностима.

Јуче је расписан конкурс за додјелу 800.000 КМ подстицајних средстава за запошљавање и самозапошљавање, а сви заинтересовани моћи ће да поднесу пријаве до 24. јуна, саопштено је из Градске управе.

Начелник Одјељења за привреду Раденко Комљеновић рекао је да је у 2016. предвиђено 50.000 КМ мање средстава у односу на претходну годину, али да је планирано повећање броја оних који треба да добију запослење.

- Прошле године су средства за субвенције износила 850.000 КМ. Ове године је предвиђено 600.000 КМ за запошљавање нових радника, а 200.000 КМ за самозапошљавање. Иако је мање средстава у овој години, план је да субвенцијама буде обухваћено више корисника. Лани их је било 134, а сада би требало да обухватимо око 150 корисника - рекао је Комљеновић.

Додао је да је из тог разлога у 2016. години уведен нови правилник, којим је предвиђено да су појединачни износи субвенција за запошљавање и самозапошљавање фиксни по стручним спремама.

- До сада је то зависило од висине просјечно исплаћене бруто плате у Републици Српској за претходну годину. То смо увели да бисмо запослили више лица, јер има знатно више заинтересованих за субвенције него што нам то средства омогућавају - казао је Комљеновић.

Субвенције су намијењене послодавцима за запошљавање нових радника са евиденције Завода за запошљавање, као и незапосленим лицима пријављеним на евиденцији Завода.

- За ново запошљавање послодавци могу остварити право на подстицаје за максимално десет радника - рекао је Комљеновић.

Још је истакао да заинтересовани имају мјесец за подношење документације.

- Захтјеве са потребном документацијом могу доставити поштом или лично на адресу Градске управе - саопштили су из Градске управе.

Висине субвенција

Раденко Комљеновић је рекао да ће послодавац који запосли   неквалификованог радника на најмање 24 мјесеца добити 3.000 КМ субвенција.

- За квалификованог радника предвиђен је подстицај од 4.000 КМ. За радника са средњом стручном спремом субвенције су 5.000 КМ, а за радника са завршеном високом школом 6.000 КМ. Субвенција од 7.000 КМ предвиђена је за радника са високом стручном спремом - рекао је Комљеновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана