Подршка ветеринара постављању јединственог рециклажног аутомата у Бањалуци: Спас за псе луталице

Јана Кезић
Подршка ветеринара постављању јединственог рециклажног аутомата у Бањалуци: Спас за псе луталице

БАЊАЛУКА - Први рециклажни аутомат који испоручује храну намијењену за напуштене псе који је добио град на Врбасу помоћи ће бројним луталицама да прегурају тешке дане, посебно зиму, истичу грађани и ветеринари који обећавају помоћ како би тај апарат увијек био пун.

По узору на велике свјетске престонице град је добио машину, у коју сви који желе помоћи животињама могу да убаце пластичну флашу или лименку у отвор на врху, а посуде за храну и воду су смјештене при дну. Апарат чија је сврха и подизање еколошке свијести грађана налази се у Булевару српске војске у близини парка за псе. 

- Бањалука попут Београда у којем су постављена два оваква апарата прати трендове. Потребно их је поставити и више, на мјеста попут Бањ брда - рекао је ветеринар Боран Гајић.

Објаснио је да је немогуће број паса луталица свести на нулу, зато што се онда догађају други проблеми, повећава се број лисица и пацова и нарушава се природна равнотежа.

- Апелујем на грађане да га користе и ако буде било потребе да учествујемо у некој набавци и донирању хране за тај апарат. У име наше фирме “Вет центар” могу слободно рећи да ћемо донирати одређену количину хране да се ти апарати пуне једном мјесечно из нашег буџета - рекао је Гајић.

Милан Савановић из ветеринарске амбуланте “Локо вет” каже да се постављање овог апарата није могао догодити у бољем моменту.

- Ово је одлично рјешење зато што на улицама Бањалуке има много паса који су напуштени, али и генерално пуно животиња које немају власника - рекао је Савановић.

Додао је да људи требају озбиљно схватити проблем паса луталица, те да на овај начин и искористе прилику и да користе апарат.

- Када год неко има пластични отпад требало би да обиђе овај апарат и сматрам да би требало у свим општинама и градовима да се поставе, јер то генерално није превелика инвестиција а биће сигурно велики одзив добрих људи - рекао је Савановић.

Бањалучанка Маргарета Салопек каже да се нада да ће много људи помоћи, те да ће апарата бити на још локација.

- Драго ми је да смо добили апарат с којим уједно можемо да заштитимо околину и рециклирамо, а потом и нахранимо напуштене псе - казала је Салопекова.

Овај аутомат је донација Хуманитарне организације “28. јун” чија је представница Тамара Стојковић, заједно са градоначелником Драшком Станивуковићем апарат и представила грађанима Бањалуке.

- Апарат функционише тако што убаците пластичну флашу или лименку, а на дну изађе храна за псе. Поред је и посуда у коју можете сипати воду. Апарат развија здраве навике рециклирања код људи, али помаже луталицама у овим хладним данима - рекла је Стојковићева.

Принцип рада

Аутомат који у замјену за рециклирање пластичних флаша и лименки испоручује храну за псе ради на посебном принципу. Наиме, струјом се напаја помоћу соларних панела који се налазе на њиховој горњој страни, па се енергија потребна за рад обезбјеђује из обновљивих извора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана