Подршка отварању 134 радна мјеста

Данијела Стоканић
Подршка отварању 134 радна мјеста

Бањалука - Градоначелник Слободан Гаврановић додијелио је јуче уговоре о субвенционисању запошљавања и самозапошља-вања у производним, занатским и услужним дјелатностима за 100 приватних предузетника са подручја града, за шта је овогодишњим буџетом предвиђено 845.000 КМ.

Гаврановић је истакао да су за подстицаје конкурисала 203 правна лица и појединци.

- Уговорима са 55 фирми предвиђено је запошљавање 89 лица, а 45 лица добило је подршку града за самозапошљавање, односно стварање услова за сопствени бизнис. Мислимо да је ова линија подршке добра, јер ће у граду на овај начин ове године бити запослене 134 особе - рекао је Гаврановић.

Додао је да субвенције за самозапошљавање представљају рјешавање егзистенције породица које су се одлучиле за породични бизнис.

- Предузетницима ће одмах након потписивања уговора бити исплаћено 50 одсто субвенција, а 20 одсто након шест мјесеци и провјере испуњавања уговора, док ће 30 одсто бити исплаћено након годину - казао је Гаврановић, додајући да је жеља града да подржи само реално запошљавање, односно гдје су радници одмах и пријављени.

Према његовим ријечима, да би неки предузетник добио ову врсту субвенције, важно је да има пријављене раднике који су били евидентирани у Заводу за запошљавање, као и доказ о измиреним обавезама према радницима.

Власник самосталне занатске радње "Месница код Лазе и сина" Лазо Шешић за запошљавање пет свршених ученика и двије нове раднице добио је 14.000 марака.

- Занатство умире сваки дан. Не знам због чега родитељи не схватају да џаба школују дјецу, јер нема запослења. Сви они желе да њихова дјеца буду менаџери, правници и други, којих има на претек. Међутим, данас је тешко наћи доброг занатлију - рекао је Шешић.

Власник преводилачке агенције "Синтагма" Зора Прерад, која већ има хонорарно запослене раднике сталне судске тумаче, планира да прошири мрежу.

- За запошљавање новог радника са високом стручном спремом добила сам 3.258 марака - открила је Прерадова.

Субвенцију за самозапошљавање добила је Ивана Галић, која је завршила архитектуру, преусмјерила се на графички дизајн и сада се бави стварањем визуелног идентитета, претежно привредних субјеката.

- Радим код куће и са клијентима комуницирам углавном путем интернета - рекла је ова тридесетдвогодишњакиња, која је поручила да се за оне који хоће да раде може наћи посла.

Путеви

Слободан Гаврановић је прокоментарисао јуче и кашњење са насипањем и асфалтирањем сеоских путева.

- Радови касне зато што још није завршена тендерска процедура. Ово није једини случај, било их је неколико које смо водили и по годину. Такође, проблема са тендерском процедуром имамо и у другим областима - рекао је Гаврановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана