Поднесена 22 захтјева за усвајање

Маја Станојевић
Поднесена 22 захтјева за усвајање

БАЊАЛУКА - Центру за социјални рад ове године су поднесена 22 захтјева за усвајање дјеце, док је прошле године запримљено 26 захтјева.

Рекли су ово за “Глас Српске” из Центра за социјални рад и појаснили да процес усвајања дјетета подразумијева дужи поступак у којем се у обзир узимају све околности и информације о дјетету и потенцијалном усвојитељу.

- Орган старатељства дужан је да узме у обзир старост будућег старатеља, физичко и психичко здравље, стабилност брачне заједнице, мотиве за усвојење, способност за родитељство, емоционалну стабилност и зрелост усвојилаца. Он је обавезан да ангажује тим стручњака за процјену ситуације - рекла је правница у Центру за социјални рад Јадранка Штркић.

У евиденцији Центра налази се 48 хранитељских породица у којима је смјештено 69 дјеце.

- Највећи број малишана збринут је код сродничких хранитељских породица као што и сам закон налаже. Дијете које остане без родитељског старања првенствено треба да тражи могућност да остане у оквиру родбине, односно сродника дјетета који желе помоћи - рекла је Штркићева.

Према њеним ријечима, услови за стицање статуса хранитеља подразумијевају да нико од чланова породице није кажњаван, да им није одузето или ограничено родитељско право и пословна способност, те да нису душевно болесна или слабоумна лица.  

- Након спроведеног управног поступка Центар за социјални рад доноси рјешење којим се дјетету признаје право на накнаду за трошкове издржавања. Ова накнада представља износ од 60 одсто од просјечне цијене услуга за корисника смјештеног у установу социјалне заштите, што износи 445 КМ - казала је Штркићева.

Напоменула је да према одредбама Закона о социјалној заштити, дијете учествује у трошковима збрињавања у хранитељску породицу свим својим приходима и примањима, умањеним за износ средстава за личне потребе у износу од пет одсто од цијене смјештаја. Додала је да је накнада за рад хранитеља, који су успјешно прошли програм едукације и добили сертификат, 25 одсто од просјечне нето плате у Српској остварене у претходној години, што износи 239 марака.

Одржавање контакта

Према ријечима правнице у Центру за социјални рад Јадранке Штркић, орган старатељства нема законску обавезу да са усвојиоцима и дјететом након завршеног поступка усвојења одржава контакт и да врши неку врсту надзора.

- У одређеном броју случајева одржава се контакт са породицом и добијају позитивне повратне информације - казала Штркићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана