Почиње програм преквалификације за армираче: Бесплатна обука шанса за незапослене

Милош Васиљевић
Почиње програм преквалификације за армираче: Бесплатна обука шанса за незапослене

Центар за образовање одраслих започео је упис за 14 програма оспособљавања, који ће трајати до 1. априла, а међу најтраженијим занимањима је армирач.

Градска развојна агенција, као имплементатор пројекта “Интеграција незапослених особа на тржиште рада уз помоћ ЛПЗ Бања Лука” заједно са партнерима на пројекту Центром за образовање одраслих и предузећем “БЛ БЕСТ инжењеринг” д.о.о., започела је обуку за 10 незапослених са евиденције Завода за запошљавање Републике Српске.

Уз овај расписан је и конкурс за упис 19. генерације редовног средњошколског образовања, преквалификације и доквалификације, који је отворен до 2. априла.

Директорица Центра за образовање одраслих Сузана Кусовац Сладоје рекла је за “Глас Српске” да ће теоријски и практични дио обуке бити организован по програмима оспособљавања Завода за образовање одраслих Републике Српске.

- Сви кандидати ће добити увјерење о стеченом звању. Обука је потпуно бесплатна и организована је за 10 армирача. Поред тога ту су и занимања столар грађевинске столарије и електричар-електроинсталатер. Важно је истаћи да су то лица са евиденције Завода за запошљавање - рекла је Кусовац Сладоје.

Према њеним ријечима посљедњих година актуелни су и програми који трају од три до четири мјесеца.

- Послодавац не жели да чека да буде завршена доквалификација за годину и три мјесеца, већ жели оспособљеног радника за три до четири мјесеца - казала је Кусовац Сладоје.

Додала је да се на остале програме могу пријавити и они који нису на евиденцији Завода на запошљавање.

- Они морају да уплате одређени износ за трошкове школовања, односно ријеч је о суфинансирању - рекла је Кусовац Сладоје.

Како је истакла програми за преквалификацију ЦНЦ програмера већ имају ефекат.

- Већ је једна група при крају, остале су двије седмице практичне наставе, а остале групе имају још мјесец и по. Драго ми је да видим да су људи који иду на праксу већ аплицирали у одређеним фирмама и чекају позив за разговор, што је добар показатељ - истакла је она.

Према њенима ријечима, привреда вапи за занатима.

- Ми смо испитали тржиште. Армирач, електричар, електроинсталатер и столар грађевинске столарије веома су тражена занимања. То је искључиво потреба привреде, јер не постоји програм, односно установа која нуди тај програм осим нас - казала је Кусовац Сладоје.

 Старосна доб

Према ријечима Сузане Кусовац Сладоје подиже се граница када је старосна доб у питању.

- Раније су на програму оспособљавања били људи од 30 до 50 година. Када причамо о програму преквалификације и доквалификације, ту имамо старосну доб и до 55 година. Отворили смо врата свима и нудимо интересантна занимања - рекла је Кусовац Сладоје.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана