Почео “Ћевап фест”: Бањалучки специјалитет који обузима сва чула

Милош Васиљевић
Почео “Ћевап фест”: Бањалучки специјалитет који обузима сва чула

БАЊАЛУКА - Облак дима и познати мирис роштиља мамио је у петак љубитеље доброг залогаја на “Крашов” паркинг гдје су могли да пробају бањалучки специјалитет у оквиру петог “Ћевап феста”, а који је већ на самом отварању привукао велики број грађана и туриста.

Сада већ традиционална манифестација трајаће до недјеље, а организатори очекују десетине хиљада посјетилаца који ће уживати у гастро бренду града.

Плочица која доноси посебну срећу чулима укуса, мириса и додира само је једна од специфичности ћевапа који је постао заштитни знак града на Врбасу.

Бројни Бањалучани, становници из других дијелова Српске, али и туристи из региона похрлили су по своју порцију.

Међу њима је био и Митја Доленец из Марибора, који ужива у највећем граду Српске, а за “Глас” каже да је с нестрпљењем чекао да поново ужива у ћевапима.

 - Узимам искључиво велику порцију која је идеална уз пиво. Ћевапи су омиљено јело у мојој породици, јер имају нешто магично у себи. Осим тога, Бањалука је постала центар манифестационог туризма, па ту смо и због “Мото-феста” - рекао је Доленец.

Остоја Станивуковић из Пискавице каже да је бањалучки ћевап без конкуренције.

 - Пробао сам и травнички и сарајевски, али није ни приближан нашем. Мислим да на овај начин његујемо и нашу традицију, јер се припремање ове делиције преноси с кољена на кољено - рекао је Станивуковић.

Промотор и заштитно лице петог по реду “Ћевап феста” Небојша Куштриновић рекао је за “Глас Српске” да је из године у годину све боља организација и да туристи три дана могу да уживају у овом специјалитету.

-  Ко год дође у Бањалуку, а не проба ћевапе нека рачуна да није био у граду на Врбасу. Бањалучки ћевап за разлику од других има специфичан облик, укус и начин конзумације. Прво имамо лепињу коју спремамо на посебан начин, надува се као спужва - сликовито је објаснио Куштриновић.

Додао је да због своје специфичности постао познат у цијелом региону, а послужује се у малој, средњој или великој порцији.

- Обавезно уз ћевап иде сјецкани лук, нема ајвара или неке друге салате. И за разлику од других, ми ћевапе једемо рукама - рекао је Куштриновић.

Он истиче да се ова манифестација не може поредити са “Октобар фестом”, али наглашава да има доста сличности.

 - Постаје традиција, а могуће је да у будућности буде одржавана и два пута годишње. Ћевапи иду и уз пиво, а када се свему томе дода и звук тамбуре, то је дефинитивно добитна комбинација - казао је Куштриновић.

Колико је интересовање за “Ћевап фест”, каже Куштриновић, показују и подаци хотелијера да се већ десет дана у граду тражи кревет више.

- И ове године спремили смо добре награде за побједника, другопласираног и трећепласираног у такмичењу у брзом једењу велике порције ћевапа - казао је Куштриновић.

Из роштиљнице “Биљана” казали су да су већ први дан задовољни посјетом.

 - Бањалучки ћевап прави се од најквалитетнијег меса, зато и јесте најбољи. Надамо се да ће ова манифестација трајати деценијама, да ћемо имати пуно гостију који ће задовољни напустити наш град  и поново се вратити - казали су из ове роштиљнице.

Рецепт

Први пут на овој манифестацији учествује и ресторан “Грош”.  Рецепт је добро познат, ћевапе праве искључиво од јунетине, којој додају со, бибер, бијели лук и мало соде бикарбоне.

 - Долазе гурмани јер обожавају ћевапе. Мала порција кошта пет, а велика је девет марака. Поред домаћих гостију ту су и туристи што нас веома радује. Једноставно, уживају све генерације - казали су из “Гроша”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана