Почела сезона пожара на отвореном: Људски немар узрокује велику штету

Милош Васиљевић
Почела сезона пожара на отвореном: Људски немар узрокује велику штету

БАЊАЛУКА - Након зиме почело је прољећно чишћење и крчење њива и дворишта, што значи да Ватрогасна бригада има пуне руке посла.

Казао је ово за “Глас Српске” командир бањалучке Ватрогасне бригаде Мирослав Малинић и додао да у марту до сада имају на дневном нивоу три-четири интервенције већином због пожара на ниском растињу.

- Обавеза становника је да предузму све мјере како не би дошло до пожара, а никако не смију да пале шибље када је суво и кад је јак вјетар. Ово је најопаснији дио године, одмах иза зиме када још није почела вегетација - казао је Малинић.

Он је апеловао да се ватра не смије палити фронтално, што је лоша пракса код наших људи која се одомаћила.

- Ако се већ пали, све се мора скупити на хрпе и на удаљеност од најмање 100 метара од ивице шуме или неког објекта на који се може пренијети пожар. Затим, морају имати уз себе средства за почетно гашење пожара и ватру држати под контролом - рекао је Малинић.

Како каже, прошле године у марту су имали највише интервенција, чак 232, од укупно хиљаду на годишњем нивоу. За разлику од 2022. године у истом периоду ове године нешто је мање пожара.

- Људи запале и напусте тај пожар па створе велике проблеме. Прво не очисте с тим ништа, могу направити велику материјалну штету јер се пожар касније прошири и у воћњаке, расаде, али и борову шуму што задаје муке - казао је Малинић.

Према његовим ријечима, у овом периоду године нема грмљавине и врућине, него пожари настају усљед људског фактора и немара.

- То су пожари на отвореном, на димњацима и контејнерима. Март често буде и најопаснији мјесец у години, зависно од времена. Одмах послије зиме, док шума не крене листати, то је погодно вријеме за ширење пожара. Зна се десити да ходамо по блату, а назад сува трава гори - рекао је он.

Додао је да су посљедњих неколико дана у више наврата гасили пожаре у димњацима.

- Још је хладно па људи ложе ватру, тако да смо имали интервенције и на димњацима. Људи нису очистили димњаке од протекле сезоне па зато настаје проблем - појаснио је Малинић.

Малинић је нагласио да може бити задовољан с људством и опремом коју имају. Други дио марта по правилу донесе велики број пожара, а они су и за то спремни.

- Подмладили смо јединицу, а имамо обећање да ћемо у наредном периоду примати још људи. У идућој седмици најава је да ће бити топло вријеме тако да очекујемо и више пожара. Спремни смо за све изазове, а чим дође сушни период природно се повећава и број интервенција - рекао је Малинић.

Лажне дојаве

Командир бањалучких ватрогасаца Мирослав Малинић казао је да се смањио број лажних дојава па су оне сада права ријеткост.

- Наши разговори се снимају, а када позовете број 123 јави се прво секретарица да сте добили ватрогасну јединицу града. Заиста, ријетке су лажне дојаве, прије су нас могли звати људи с територије цијеле Српске, сада само људи с подручја града - рекао је Малинић.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана