Почела сезона кијања и пецкања очију

Невена Бунић
Почела сезона кијања и пецкања очију

Бањалука - Раним прољећним данима и љепшем времену обрадовали су се многи грађани, али има и оних којима су сунце и топлије вријеме донијели проблеме у виду кијања, запушеног носа, сузења и пецкања очију због полена првог процвјеталог дрвећа.

У Дому здравља кажу да је у посљедњих неколико дана повећан број пацијената који су се јављали због тегоба  везаних за алергије карактеристичних за рано прољеће.

- У овим мартовским данима имали смо повећан број интервенција везаних за неподношење полена чемпреса, лијеске и јове који су и карактеристични за ово доба године - рекла је специјалиста породичне медицине у Дому здравља, Сања Тешановић.

Додала је да симптоми могу бити лакши и тежи.

- Лакши симптоми алергија на полен биљака су кијавица, цурење и запушен нос, пецкање и свраб очију, који могу бити различити по интензитету, трајању и израженији су ујутру и при боравку у природи. Симптоми могу да буду веома тешки, посебно код особа које имају генетску предиспозицију и тада се манифестују као алергијска астма и повремене уртикарије, односно тешке реакције - наводи Тешановићева.

Да би сазнали да ли су алергични на поједине полене, грађани се могу тестирати у домовима здравља.

- Алерго-тестирање се врши помоћу прик-тестова на инхалаторне алергене. Прик-тест је кожни тест убодом ланцете кроз кап алергена. На тај начин се у кожу уносе мале дозе алергена које код алергичних особа на том мјесту послије 15 минута изазивају оток, свраб и црвенило - објашњава Тешановићева.

Препоручује да у периоду цвјетања биљака алергичне особе избјегавају боравак у природи и да на вријеме почну са лијечењем.

Програмом заједничке комуналне потрошње за ову годину намијењено је 20.000 КМ за сузбијање тешког алергена амброзије.

Терапија

Алергије на полен биљака се лијече антихистаминицима, спрејевима за нос и капима за очи који уклањају симптоме алергија - спречавају цурење носа, кијавицу, свраб очију док се код алергијске астме користе инхалаторне пумпице.

- У случају тежих симптома најбоље је потражити помоћ љекара  - рекли су у Дому здравља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана