Почела обнова зеленила

Сања Амиџић
Почела обнова зеленила

Бањалука - Радници предузећа "Тамарис" почели су са јесењим орезивањем дрвећа, уклањањем сувих грана и садњом нових стабала садница, које су уништене током љета.

Из Градске управе су рекли да је планирана садња више од 400 стабала дрвећа и 160 калемљених садница.

- Обнова зеленила је планирана на Булевару Милутина Миланковића, Булевару српске војске, улицама Ивана Кукуљевића, Књаза Милоша, Гундулићевој, Гавре Вучковића, Јована Рашковића, Цара Лазара, Царице Милице, Козарској, Крфској, Степе Степановића, Краља Петра Првог Карађорђевића. Истовремено зеленило ће бити обновљено и у блоковском зеленилу у насељима Старчевица, Обилићево, Нова варош, Кочићев вијенац, Лауш и Борик - казали су у Градској управи.

Додају да ће на локацијама гдје се поједине врсте стабала нису добро показале умјесто њих бити засађене кугласте калемљене саднице.

- То су саднице са већом висином грања, а мањом пројекцијом крошње као што је нпр. јапанска трешња или платан - објаснили су у Градској управи и додали да ће такво дрвеће бити засађено на Булевару српске војске, Булевару Милутина Миланковића и улици Краља Петра Првог Карађорђевића.

Портпарол "Тамариса" Слађана Бумбић Дамјановић рекла је да екипе тренутно раде на Булевару Милутина Миланковића, Булевару српске војске и улицама Књаза Милоша и Браће Пиштељић.

- Ове јесени засадиће се више врста дрвећа, липа, платан, јавор, бреза, те кугласте форме дрвећа јавора, јасена и липе - казала је она и додала да екипе раде на орезивању дрвећа и уклањању сувог грања у више насеља.

Нацртом другог ребаланса буџета града за ову годину за Одржавање јавних зелених површина планирано је издвојити 1,6 милиона марака.

Лишће

Мјештанка насеља Борик Горана Јовић казала је да тротоари у појединим дијеловима града нису очишћени од лишћа.

- Очишћен је дио центра и улице око институција, а тротоари у већини насеља су неочишћени - казала је Јовићева. Она је додала да је опало лишће, нарочито када је мокро, ризично за ходање.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана