Пљуште казне за власнике кафића у Бањалуци

Јасмина Перишић
Пљуште казне за власнике кафића у Бањалуци

Бањалука - Комунална полиција издала је за осам мјесеци 2016. године 44 прекршајна налога власницима угоститељских објеката због прекорачења радног времена.

То је за скоро 50 одсто више него током цијеле протекле године, када је кажњено њих 30.

У Одјељењу комуналне полиције кажу да се прекорачења дозвољеног радог времена утврђују редовним обиласком или по пријави грађана.

- Прошле године кажњено је и пет гостију који су се затекли у угоститељском објекту дуго послије прописаног радног времена. Висина казни за прекорачење радног времена у угоститељским објектима по Одлуци о одређивању радног времена угоститељских објеката на подручју града износи од 1.000 до 7.000 КМ за правно лице и од 300 до 1.800 КМ за одговорно лице. Казне за предузетнике су од 500 до 1.000 КМ и за кориснике услуга угоститељског објекта од 50 до 250 КМ - рекли су у овом одјељењу.

Истичу да су контроле честе и да ресторани и кафићи радним даном могу да раде од седам до 23 часа, а петком и суботом до 24 часа.

- Ноћни клубови радним даном имају дозволу да буду отворени за госте од 19 до два часа, а петком и суботом могу да раде сат времена дуже, док салони за посебне прилике могу да раде до три часа ујутро. Угоститељским објектима који се налазе у стамбено-пословним зградама зимско радно вријеме је до 22 часа, а љетно до 23 часа - истакли су у овом одјељењу.

Додају да они објекти који носе знак квалитета "златна кашика" могу да раде до поноћи, односно петком и суботом до један час.

- Идућег мјесеца почиње зимско радно вријеме, које траје од 1. октобра до 31. марта наредне године - рекли су у Одјељењу.

Напомињу да угоститељи у складу са тржишним условима пословања имају право да одреде један или више радних дана у недјељи као нерадне дане, али да морају имати истакнуто обавјештење на улазу у угоститељски објекат.

Одлука

У Одјељењу комуналне полиције су рекли да по Одлуци о одређивању радног времена угоститељских објеката угоститељски објекти 1. и 2. јануара, тачније за вријеме новогодишњих и 7. и 14. јануара, за вријеме вјерских празника, Божића и Православне нове године, могу радити у неограниченом радном времену. У дане вјерских и републичких празника ови објекти не морају радити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана