Плануо пелет

Невена Бунић
Плануо пелет

Бањалука - Да многи грађани нису очекивали овако ниске температуре показује и податак да је огрев тренутно најтраженија роба у граду, а на највећим мукама су они који се грију на пелет јер га већ данима нема у продаји, а залихе су разграбљене.

Пећи ових дана троше много више материјала него што су грађани припремили, али се упркос томе температуре изнад 20 степени у кућама тешко одржавају.

У фирмама који се баве продајом огрева истичу да су им телефони посљедњих дана усијани од позива, а траже се све врсте производа од дрвета.  

- Пелета и дрвета за огрев тренутно немамо. Очекујемо да бисмо наредних дана могли набавити дрва. Остали су нам брикет који продајемо за 260 КМ по тони и шкарт од букве који кошта 150 КМ за три метра кубна - рекли су у предузећу "Лана експорт-импорт".

И у предузећу "Енса БХ" кажу да је потражња за пелетом и брикетом изузетно велика.

- Ми константно производимо, али људи стално и наручују. На испоруку се чека од 15 до 20 дана од тренутка наручивања. Тренутна цијена пелета је 300 КМ по тони, а брикета 250 КМ - рекао је Раде Гудаловић из овог предузећа.

До пелета се тешко долази и путем огласа, а они најупорнији који успију да га нађу морају имати дубок џеп јер се цијена попела на 300 марака по тони. Цијена овог енергента прије мјесец кретала се од  250 до 260 марака, док су купци у љетном периоду издвајали 220 - 230 марака по тони.

Дрвета за огрев не мањка код самосталних продаваца. Потражња је велика, а цијене "метарице" крећу се од 65 до чак 80 марака по метру.

Палета у којој је 1,7 метара кубних исцијепаног дрвета креће се од 120 до 180 КМ и зависи од врсте дрвета и даљине превоза до купца. На веће количине могуће је добити попусте. Крупноћу цјепаница могуће је бирати.

- Нудим цијепано дрво од суве букве и граба. Количину која стане у моју ауто-приколицу дајем за 50 марака - рекао је један од продаваца.

Мјештанин Лазарева Ђорђе Прерадовић каже да је љетос набавио одређену количину пелета по нижој цијени.

- Мислио сам да ће ми то бити довољно да прегурам зиму. Међутим, како су температуре пале испод нуле, повећала се потрошња па сам кренуо да набавим још, али пелета у граду нема ни за лијека. Само да га нађем, не питам колико кошта - каже он.

Мјештанин Петрићевца Миленко Панчић, који се грије на дрва, каже да је ово најисплативији енергент.

- И брикет ми је скуп, а о пелету да не говорим. Купујем неисцијепана дрва, по метру платим 55 КМ човјеку од кога већ годинама купујем. За једну сезону потребно ми је 10 метара дрва - казао је Панчић.

Мање количине

Продавци огрева истичу да због лоше материјалне ситуације  становници углавном траже мање количине дрвета.

- Имам доста посла ових дана и често ми траже да им одвезем од пола метра до метар дрва, што мени није исплативо - рекао је један од продаваца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана