Планским одвозом смећа против дивљих депонија у Бањалуци

Весна Поповић
Планским одвозом смећа против дивљих депонија у Бањалуци

Бањалука - Јесења акција уређења града и прикупљања кабастог отпада почела је јуче у насељу Лазарево чишћењем Булевара Милутина Миланковића. Ова акција Градске управе трајаће до 4. новембра.

Градоначелник Слободан Гаврановић рекао је да је циљ ове акције да се вишак непотребних ствари које су грађани накупили током љета одложи на једном мјесту и бесплатно одвезе на депонију у Рамиће.

- Планским одвозом отпада спријечићемо појаву дивљих депонија у граду и на сеоским подручјима - казао је Гаврановић.

Сматра да је понашање грађана када је у питању правилно одлагање отпада на високом нивоу.

- Мислим да је стање у граду у вези с тим задовољавајуће, чак и боље него у другим срединама. Из године у годину свијест грађана о овој проблематици је све већа - навео је Гаврановић.

Додао је да ће у првој фази ове акције, која ће трајати до 27. октобра, кабасти отпад бити одвожен из насеља која се налазе на десној овали ријеке Врбас.

- У другој фази, која ће трајати од 22. октобра до 4. новембра, биће обухваћена насеља која се налазе на лијевој обали Врбаса - прецизирао је Гаврановић.

Подсјетио је да ће, као и претходних година, за одвоз смећа бити задужена предузећа "Чистоћа" и "Еко еуро тим" и позвао грађане да учествују у овој акцији, те да на вријеме изнесу сав кабасти отпад на за то предвиђена мјеста.

Директор "Чистоће" Александар Бајић рекао је да ово комунално предузеће већ годинама учествује у одвозу крупног кабастог отпада и у прољећној и у јесењој акцији чишћења града.

- Према плану који је направила Градска управа, грађани ће моћи одлагати отпад на одређеним локацијама на којима ће бити постављени контејнери запремине пет кубика. Ти контејнери ће се свакодневно празнити и биће премјештани с једне локације на другу - рекао је Бајић.

Нагласио је да је јесења акција чишћења и одржавања града први пут организована 2013. године.

- Дала је позитивне резултате, а само прошле године прикупљено је 245 тона разног кабастог отпада - додао је Бајић.

Распоред

Прва фаза

Од 15. до 27. октобра

Карановац, Српске топлице, Обилићево један и два, Старчевица, Врбања, Ада, Дебељаци, Чесма, Пријечани, Крупа на Врбасу, Рекавице, Крмине, Агино Село, Бочац, Љубачево, Стричићи, Павићи, Доња Кола, Кола, Голеши и Чокорска поља.

Друга фаза

Од 22. октобра до 4. новембра

Кочићев вијенац, Побрђе, Лауш, Булевар, Паприковац, Петрићевац, Центар, Борик, Нова варош, Росуље, Лазарево, Мотике, Дракулић, Шарговац, Залужани, Куљани, Стратинска, Бронзани Мајдан, Кмећани, Борковићи, Пискавица, Бистрица, Сарачица, Верићи, Шимићи, Поткозарје, Мишин Хан, Пријаковци и Драгочај.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана