Пензионери остају без бесплатне партиципације

С. Амиџић, В. Поповић
Пензионери остају без бесплатне партиципације

Бањалука - Пензионери до 65 година старости ове године остају без бесплатне партиципација за лабораторијске, радиолошке и друге прегледе.

Према буџету града за ову годину у оквиру Одјељења за друштвене дјелатности за поменуте намјене планирано је 50.000 КМ, што је три пута мање него лани.

Како су објаснили у овом одјељењу, издвајање новца за партиципацију пензионерима до 65 година није законска обавеза града.

- Имајући у виду лошу финансијску ситуацију пензионера, град је у протеклих девет година издвајао одређени новац за услуге пружене на примарном нивоу здравствене заштите, али због овогодишњег смањења буџета новац је смањен - објаснио је начелник Одјељења за друштвене дјелатности Раденко Ђурица. Он је додао да је лани у те сврхе издвојено 170.000 марака, што није довољно за плаћање свих услуга пружених на нивоу примарне здравствене заштите.

Из Дома здравља су рекли да ће пензионери до 65 година само имати плаћену партиципацију за услуге у породичној медицини.

- Иако плаћање партиципације поменутој категорији грађана за лабораторијске, радиолошке, стоматолошке и друге услуге није обавеза града, сваке године буџетом се издвајала одређена сума новца, међутим у овој години тај износ је много мањи - рекли су у овој здравственој установи.

Најстарија категорија становништва у граду на Врбасу није упозната да ће здравствене услуге, које су до сада биле бесплатне, морати плаћати.

- Нисам ишла доктору у овој години тако да не знам какав је тренутни начин плаћања партиципације - казала је пензионерка Милка Јовановић и додала да је то додатни удар на џеп пензионера, посебно за оне са најнижом пензијом.

Ништа другачијег мишљења није ни пензионер Јосип Билић, који каже да посљедњих година све чешће посјећује љекара.

- Имам висок шећер, који морам стално контролисати, тако да сам чест посјетилац здравствених установа. Ова одлука додатно ће оптеретити ионако низак буџет пензионера - казао је Билић.

Приједлог

Дом здравља добио је приједлог из Градске управе да размотри могућност да предвиђени новац за партиципацију пензионера до 65 година, у износу од 50.000 марака, усмјери на услуге доктора породичне медицине.

- Лица која болују од одређених болести ослобођена су плаћања партиципације - казали су у Дому здравља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана